Během útoku v Bratislavě zastřelil dva lidi. Policie našla útočníka mrtvého

Útočník v Bratislavě zastřelil dva lidi.

Co se stalo ve středu večer v Bratislavě?

Útočníka, který ve středu večer zastřelil v centru Bratislavy dva lidi, našla policie mrtvého. Uvedlo to slovenské policejní prezidium. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že muž po činu spáchal sebevraždu. Po útočníkovi strážci zákona intenzivně pátrali, do akce nasadili i policejní vrtulník.

Ke střelbě došlo po 19. hodině ve vyhlášeném podniku Tepláreň, jenž navštěvuje zejména LGBT komunita. Právě zde byli střelou do hlavy zavražděni dva muži ve věku do 30 let. Zranění utrpěla i servírka, kterou převezli do nemocnice, píše web Čas.sk.

Podle svědků padlo asi patnáct výstřelů, které mířily na několik lidí. Policie po útočníkovi ve věku od 18 do 25 let okamžitě vyhlásila pátrání. Do akce nasadila také vrtulník. Celou událost v centru metropole začala vyšetřovat Národní kriminální agentura (NAKA).

Vyšetřovatelé rovněž začali zjišťovat motiv útoku. Policie pracuje s verzí, že střelec své oběti znal. Tomu napovídá také výpověď svědka. „Zhruba půl hodiny stál vedle na ulici před podnikem a chystal si zbraň s laserovým zaměřovačem. Zřejmě čekal na konkrétní osoby,“ uvedl očitý svědek webu Noviny.sk. Další z hypotéz je milenecký spor.

❗MIMORIADNE: POLÍCIA VYPÁTRALA STRELCA ZO ZÁMOCKEJ ULICE❗ Môžeme upokojiť verejnosť, že ďalší útok strelca zo Zámockej...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, October 12, 2022

Policisté však pracují i s možností, že šlo o nenávist k sexuální menšině. K útoku se navíc přihlásil anonymní účet, který několik hodin před ním zveřejnil manifest namířený proti Židům a LGBT komunitě. Tweetoval také po útoku – psal, že svého činu nelituje. Sociální síť zmíněný účet mezitím zablokovala. Na místě tragédie nyní vzniklo provizorní pietní místo.

Čaputová: I slova jsou zbraně

K hrozivému incidentu se vyjádřila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „V myšlenkách jsem s nevinnými oběťmi středeční střelby v Bratislavě a těmi, kteří se po ní již necítí bezpečně. Už tři roky tvrdím, že i slova jsou zbraně. Že my politici jsme zodpovědní za každé jedno slovo, které řekneme. A přitom tolik lidí zde nemilosrdně zaplňuje prostor nenávistí,“ uvedla.

Pravděpodobně tak reagovala na vzkazy útočníka, které sdílel na sociálních sítích. „Štve mě, že i někteří státní zástupci a soudci verbálním zločinům nepřikládají důležitost a nepovažují je za nebezpečné. Už tři roky říkám a varuji vás, že to nemusí skončit jen slovy,“ pokračovala.

Myslím na nevinné obete včerajšej streľby v Bratislave, aj na tých, ktorí sa po nej už necítia bezpečne. Tri roky...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, October 13, 2022

Dodala, že střelba v klubu, kde se scházela zejména LGBT komunita, byla trestným činem z nenávisti k menšině. „Z nenávisti už dlouhodobě živené hloupými a nezodpovědnými výroky politiků. Tato nenávist stála nevinné lidské životy. Přestaňte s tím, než jich bude více,“ uzavřela s výzvou, aby justiční orgány začaly konat.

Tagy: