Proč počítačem řízený Gándhí hrozí atomovkou? Pořad Enter vysvětlí přešlapy umělé inteligence

Indický duchovní Mahátma Gándhí ve hře Civilization 5

ENTER (1)

V krizových situacích se na umělou inteligenci nedá spolehnout. Člověk jí předá na chvíli otěže a už hrozí vypálením atomových bomb. Výjimkou není ani počítačem řízený indický duchovní Mahátma Gándhí ve hře Civilization V, jak vysvětlí herně-technologický pořad Enter. Po krátké vysílací pauze se vrací zpět na televizní obrazovky, nejnovější díl sezóny se kromě záludností AI věnuje očekávané české hře Kingdom Come: Deliverance 2 a novinkám ze světa technologií. Pořad můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo zde na webu.

„Chci mír, řekla umělá inteligence a odpálila v simulátoru atomovku. Výsledek poněkud agresivní AI překvapil nejednoho vědce, vysvětlení je ale relativně prosté. Hlavní důvody, proč počítačem řízení „mírotvůrci“ mačkají červená tlačítka, vysvětlí moderátoři pořadu Jan Hrušovský a Michal Kabele v prvním tematickém bloku.

Následně se přesuneme od atomových hřibů směrem na Palmovku. Štáb pořadu Enter totiž navštívil české herní studio Warhorse, které před nedávnem oznámilo pokračování středověké hry Kingdom Come: Deliverance. V jakém stavu je nyní titul a co všechno nabídne? Reportéři vyzpovídali nejen jednoho z hlavních designérů hry, ale také další klíčové tváře, které stojí za jedním z nejúspěšnějších tuzemských titulů.

V novinkovém souhrnu přijde také řeč na Neuralink, mozkový čipový implantát vizionáře Elona Muska, který se ovšem začal pacientovi „odlepovat“. Podíváme se i na návrat legendárního telefonu Nokia 3210, který se dočkal několika zásadních novinek.

Zajímá vás podrobněji, jak je na tom Kingdom Come: Deliverance 2? Rozšířenou reportáž s doplňujícími rozhovory můžete zhlédnout níže. Archiv všech doposud odvysílaných epizod najdete na webu cnn.iprima.cz.

Tagy: