Erupce sopky na Kanárských ostrovech pohltila stovky domů. Jeden zkáze zázračně unikl

Vulkán Cumbre Vieja na ostrově La Palma pohltil stovky domů a tisíce lidí donutil k evakuaci. Jeden z domů ale zázračně unikl zkáze. Černá láva pohltila vše kolem něj, zatímco on sám zůstal nedotčený.

Lidé začali na sociálních sítích sdílet jeho fotku s popisem „la casa milagro“, tedy zázračný dům. Jeho vlastníkem je nizozemský pár v důchodu, který na ostrově momentálně nepobývá. Podle Ady Monnikendamové, která dům postavila, se jim „ulevilo, že stále stojí“, uvedl web The Guardian.

Když stavitelka domu Ada Monnikendamová zjistila, že stavba přestála erupci, kontaktovala nizozemský pár. Inge a Rainer Cocqovi byli nadšení. „Neumíte si představit, jakou jsem měla radost, když jsem zjistila, že dům přežil. Je ale smutné, že je tam sám, uvedla Inge pro web Zyri.net.

Stavba se nachází v části El Paraíso, ve které byla zničena již více než polovina všech domů. Postup lávy ve čtvrtek výrazně zpomalil, což vyvolalo obavy, že by se roztavená hornina mohla v následujících dnech dále rozdmýchat a způsobit další destrukci.

Láva vytékající ze sopky na ostrově La Palma od nedělní erupce zničila více než 160 hektarů a pohltila podle satelitních snímků asi 350 domů. Oběti ani zraněné si přírodní katastrofa nevyžádala, evakuováno bylo šest tisíc lidí. Kvůli mračnu popela nad sopkou oznámily v pátek místní letecká společnost Binter i španělské aerolinky Iberia zrušení několika letů, informovala agentura Reuters.

Popel ze sopky by se v nejbližších dnech neměl dostat nad střední Evropu ve vyšších koncentracích. Podle španělské meteorologické služby AEMET se pomalu pohybuje směrem na severovýchod ke Středozemnímu moři a pevninské části Španělska.

Tagy: