Sopečná láva na Kanárech zničila dům vykladačky karet. Nedalo se to předpovědět, běduje

Španělská vláda a kabinet regionu Kanárské ostrovy nařídily evakuaci tisíců lidí kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma. Mezi evakuovanými byla mimo jiné 36letá vykladačka karet Rubina Fazelová. Té láva stejně jako mnoha dalším zničila její dům.

Rubina Fazelová se na Kanárské ostrovy přestěhovala před rokem, dříve žila v Londýně. Po nedělním výbuchu sopky Cumbre Vieja musela kvůli vlastní bezpečnosti svůj nový dům opustit.

Láva ze sopky zničila asi 350 domů, jeden z nich patřil Fazelové. „Nedá se předpovědět, že se takové věci stanou,“ řekla deníku The Times. Nejvíce ji mrzí ztráta drahých šatů a balíčku karet. Přesto se snaží zůstat pozitivní. „Spousta dalších lidí je v mnohem horší situaci,“ dodala.

Oběti ani zraněné si přírodní katastrofa zatím nevyžádala, 6 000 lidí je stále evakuováno. Proud lávy také ve srovnání s předchozími dny výrazně zpomalil, takže by nemusel dorazit až do moře, čehož se od počátku týdne mnozí odborníci obávají. Přístroje ale v okolí sopky opět naměřily lehké otřesy, což znamená, že činnost vulkánu dál pokračuje.

Přijel král i premiér

Na La Palmu ve čtvrtek přijel i španělský král Filip VI. s manželkou a znovu se tam vrátil premiér Pedro Sánchez. Král se snažil obyvatele ostrova povzbudit. Společně s představiteli regionální vlády zavítal do postižené oblasti, aby viděl způsobené škody na vlastní oči.

La Palma, kde žije kolem 85 tisíc lidí, zažívá erupci vulkánu poprvé po půl století. V roce 1971 sopka Teneguía v témže masivu chrlila lávu od 26. října do 18. listopadu. Zemřel při tom jeden turista, který se nadýchal toxických výparů poté, co překročil bezpečnostní zábrany.

Láva tehdy nezasáhla obydlené oblasti a vytekla do moře. Z toho důvodu se pak zvětšilo území ostrova asi o dva kilometry čtvereční.

Láva se vlila i do bazénu jednoho z místních domů

Tagy: