Euforie v ANO. Nadšený Babiš chce „naklonovat“ Havlíčka, vyzdvihl Kubu a zpražil vládu

Andrej Babiš ve volebním štábu ANO

CNN Prima News - živé vysílání

Skvělá nálada panuje během sobotního odpoledne na pražském Chodově. Ve volebním štábu ANO, který je nedaleko centrály hnutí a Agrofertu, se může slavit ve velkém. ANO drtivě vyhrálo krajské volby, předseda hnutí Andrej Babiš při příjezdu do štábu hýřil optimismem, jako už dlouho ne.

Když Andrej Babiš přicházel do štábu, hrála mu nahlas z telefonu hudba. „To je One Direction,“ říkal s úsměvem expremiér. Na první pohled bylo jasné, že má dobrou náladu, jako už dlouho ne. Vychválil hlavně místopředsedu ANO Karla Havlíčka, který sice kandidoval ve Středočeském kraji z posledního postu, ale voliči ho vykroužkovali na první místo.

DÁLE ČTĚTE: Benda: Musíme se naučit žít s tím, že se nám komunisté vracejí. Radost z toho nemám

„Je krásně, svítí sluníčko. A Karel je bůh,“ prohlásil Babiš. „To, co udělal ve Středočeském kraji, je neuvěřitelné. On to odmakal, hospoda po hospodě. Já jsem tomu nevěřil, a on to dal. Pokud vyhrajeme ve Středočeském kraji, je to fantazie. Je to důkaz toho, že jsme catch-all party,“ pochvaloval si lídr ANO. Dokonce prohlásil, že by potřeboval, aby bylo možné Havlíčka „naklonovat“.

Hned poté zamířil do prvního patra za zmiňovaným Havlíčkem. Ten dorazil asi hodinu před Babišem, stejně tak ve výborné náladě. Jinak výsledky sledovalo přímo ve štábu poměrně málo politiků. Podle mluvčího hnutí ANO Martina Vodičky chtěla být většina kandidátů přímo v krajích, kde mohou hned po zveřejnění výsledků začít domlouvat koalice.

Na Chodov dorazil lídr Středočeského kraje Tomáš Helebrant, europoslankyně a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která nyní kandiduje do středočeského zastupitelstva z šestého místa, kandidátka do Senátu Helena Válková či poslanec Patrik Nacher.

Fiala se mnou nemluví, stěžoval si Babiš

ANO vyhrálo stejně jako před čtyřmi lety v deseti ze 13 krajů. Ve třech krajích míří k výhře vládní strany vedené dosavadními hejtmany. V Jihočeském kraji získala nejvíc hlasů ODS Martina Kuby, v Jihomoravském kraji koalice Spolu v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL) a v Libereckém kraji jsou zatím první Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty těsně před ANO. Velkým neúspěchem skončí krajské volby pro vládní Piráty, vedení strany proto svolalo celostátní fórum a dalo své funkce k dispozici.

Právě Kubu Babiš vychválil. „Kuba by měl být premiérem za ODS,“ prohlásil předseda ANO s tím, že během covidu s ním rád spolupracoval jako se šéfem Asociace krajů a mohli se spolu normálně bavit. „Pan Fiala za tři roky ve funkci se mnou nikdy nepromluvil. Takže to je ten rozdíl. Pan Kuba to v Jihočeském kraji odpracoval a jeho vítězství je určitě zasloužené, i když je samozřejmě velice šikovný marketér,“ dodal Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi jsou s jednáním vlády během povodní spokojení, říká Mazák. Připomněl její nepopularitu

Tagy: