Velký návrat komunistů. Koalice Stačilo získá v krajích desítky křesel, slavit může i v Senátu

Odvoleno v eurovolbách má i lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná (KSČM) (7. 6. 2024).

CNN Prima News - živé vysílání

K vítězům letošních krajských voleb se může řadit i Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM). Strana, která ve většině krajů nastoupila v rámci koalice Stačilo!, hlásí velký návrat. Podle průběžných výsledků se probojovala do zastupitelstev téměř všech krajů a zaznamenala úspěch v podobě 40 mandátů. Navíc se její kandidát probojoval v okresu Chomutov do druhého kola senátních voleb.

Po parlamentních volbách 2021 byla KSČM na kolenou. Získala důvěru pouhých 3,6 procenta voličů a do dolní komory Parlamentu se neprobojovala. Podle některých komentátorů byla budoucnost strany zpečetěna a mnozí si již nedokázali představit její návrat do vysoké politiky. Pak ale strana zahájila restart.

ČTĚTE TAKÉ: Budovu KSČM údajně napadli útočníci. Měli házet rudé dýmovnice, jede tam policie

Již krátce po volbách komunisté vyměnili dlouholetého předsedu Vojtěcha Filipa a vsadili na Kateřinu Konečnou. Ta zvolila strategii sdružování levicových stran a do červnových evropských voleb vytáhla v čele koalice Stačilo. Jejími členy jsou kromě KSČM také Spojení demokraté – Sdružení nezávislých a Česká strana národně sociální. Uskupení zaznamenalo v evropských volbách velmi dobrý výsledek, když získalo dvě europoslanecká křesla, tedy o jedno víc než KSČM měla v předchozím období. Křesla obsadila Konečná a Ondřej Dostál.

A úspěch koalice Stačilo pokračuje i v dalších měsících. Zářijová cesta za posty zastupitelů v krajích se koalici vydařila. Ve volbách v roce 2020 získala KSČM 13 křesel. Nyní si připisuje čtyři desítky mandátů. Pouze v Karlovarském a Libereckém kraji se komunisté do zastupitelstva neprobojovali. Na Karlovarsku KSČM kandidovala samostatně.

Konečná: Voliči chtějí říct Fialovi ‚Stačilo‘

„Po evropských volbách jsem mnohokrát slyšela, že zisk dvou mandátů byl můj úspěch, že byl založen na jednom člověku a že se nemůže opakovat. V koalici Stačilo se však jako jediná konzervativní vlastenecká levicová koalice vracíme do téměř všech krajů Česka,“ uvedla Konečná na tiskové konferenci po sečtení většiny hlasů. Podle ní je Stačilo pro voliče jedinou levicovou alternativou.

„Občané chtějí říct Fialovi ‚Stačilo‘ a já jsem za to velmi vděčná,“ uvedla Konečná. Na tiskové konferenci zároveň dodala, že se v rámci vedení krajů nehodlá spojovat se stranami vládní koalice.

Během tiskové konference zároveň stále nebyl jistý výsledek koalice v Libereckém kraji. Konečné výsledky pak ukázaly, že se koalice do zastupitelstva neprobojovala. Konečná však ještě před sečtením všech hlasů oznámila, že v případě neúspěchu požádá v tomto kraji o přepočet.

Slavit by komunisté mohli také díky výsledkům v senátních volbách. V obvodu Chomutov se její kandidát Jaroslav Komínek probojoval do druhého kola, a to z prvního místa. Dostal zhruba 23 procent odevzdaných hlasů. Další dva kandidáti, které koalice Stačilo do voleb vyslala, se do druhého kola nedostali.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi jsou s jednáním vlády během povodní spokojení, říká Mazák. Připomněl její nepopularitu

Tagy: