Benda: Musíme se naučit žít s tím, že se nám komunisté vracejí. Radost z toho nemám

Předseda poslanců ODS Marek Benda

CNN Prima News - živé vysílání

Musíme se naučit žít s tím, že se komunisté vracejí, komentoval průběžné výsledky krajských voleb předseda poslanců ODS Marek Benda. Dodal, že radost z toho nemá. Z hlediska ODS ocenil výsledek jihočeského hejtmana Martina Kuby i úspěch Spolu na jižní Moravě pod vedením Jana Grolich z KDU-ČSL.

Návrat komunistů Bendu netěší. „Radost z toho nemám. Je to něco, co bylo naznačeno už v evropských volbách a asi se musíme naučit žít s tím, že se nám komunisté pod jinou značkou vracejí,“ řekl předseda poslanců ODS Marek Benda na dotaz CNN Prima NEWS při příchodu do volebního štábu v Truhlářské ulici v Praze.

ČTĚTE VÍCE: Bylo to velmi špatné, přiznal porážku Bartoš. Vedení Pirátů dává funkce k dispozici

Těmito slovy reagoval na výrazný úspěch koalice Stačilo, tedy z velké části složené ze straníků KSČM, kteří ve většině krajů překročili pětiprocentní hranici a dostali se do krajských zastupitelstev. Stačilo slaví úspěch i v senátních volbách, kde se do druhého kola na Chomutovsku probojoval Jaroslav Komínek.

Po parlamentních volbách 2021 byla KSČM na kolenou.Získala důvěru pouhých 3,6 procenta voličů a do dolní komory Parlamentu se neprobojovala. Podle některých komentátorů byla budoucnost strany zpečetěna a mnozí si již nedokázali představit její návrat do vysoké politiky. Pak ale strana zahájila restart.

V Česku se volí ve 13 krajích, v nichž své kandidáty na hejtmana nabízí téměř stovka stran, hlavní město Praha je z krajských voleb vyjmuté. Vedle toho se ve 27 obvodech volí senátoři.

Volební predikce i sčítání hlasů sledujte živě ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS i na webu cnn.iprima.cz.

Tagy: