Euro do dvou let? Nesmysl. Bartoš mluví o věcech, kterým nerozumí, kritizoval ekonom Pikora

Vladimír Pikora

Ekonom o přijetí eura

Jsem zděšen, že politici, kteří o jistých věcech nic nevědí, je takto zásadně komentují, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora v reakci na slova ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Ten na CNN Prima NEWS prohlásil, že by Česko mohlo do dvou let přijmout euro. Pikora jeho výrok považuje za nesmyslný.

Slova Bartoše v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS o brzkém zavedení eura vyvracel ekonom Vladimír Pikora. „Dva roky jsou nesmysl z toho důvodu, že pokud chceme přijmout euro, musíme být v systému ERM II minimálně dva roky. Do něj však nevstoupíme dříve, než o tom bude rozhodnuto v říjnu. A to by se týkalo ledna 2025,“ vysvětlil ve vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Referendum o euru? Ptejte se lidí, zda chtějí platit daně, říká Niedermayer. Nesmysl, namítl David

Pokud by se politici ještě letos dohodli, je teoretická šance, že by se přechod na novou měnu mohl stihnout v termínu tří let. „Ale jen opravdu těsně,“ dodal s tím, že mnohem pravděpodobnější jsou čtyři roky.

To, že otázku eura rozebírá ministr pro místní rozvoj, označil Pikora za chybu. „Myslím, že věci kolem eura by měl komentovat ministr financí, který o tom ví snad víc. Nebo nějací jeho poradci. Rozhodně ale ne politici, kteří dělají naprosto jinou agendu a vůbec tomu nerozumí,“ rýpl si do Bartoše ekonom.

Ve vysílání nastínil také výsledky průzkumů, které naznačují, že Čechů, kteří plně podporují euro, je skutečné minimum, zhruba mezi osmi až 13 procenty.

„Můj názor je ten, že se o euru bude diskutovat, ale žádné rozhodnutí za současného kabinetu nepadne. Vláda nemá ani v programovém prohlášení, že by euro chtěla přijmout,“ poznamenal Pikora s tím, že ve vládě je pět stran, z toho čtyři jsou pro přijetí, nicméně ta největší je spíše proti. „ODS je tak trochu vnitřně rozpolcená,“ uzavřel ekonom.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechceme zachovávat pštrosí politiku k euru, říká Kovářová. Šlo nám o vzbuzení diskuze

Tagy:
ODS euro Vladimír Pikora ekonomika politika Ivan Bartoš finance vláda