Česko by mohlo mít euro už za dva roky, řekl Bartoš. „Blábolila Babiše“ vinil z nálepkování

Ivan Bartoš byl hostem pořadu Nový den.

Bartoš o digitalizaci a zákazu HHC

Euro by v Česku mohlo být za dva až tři roky, řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Dodal, že velký podíl na přiblížení se společné evropské měně má člen Pirátů Jakub Michálek. Co si o tom myslí ODS, prý neví. Předseda Pirátů se vyjádřil také ke slovům Andreje Babiše, který jeho stranu kritizoval, že byla proti zrušení HHC.

„Udělali jsme významný krok. Ministr pro legislativu Michal Šalamoun (Piráti) má řešit legislativní připravenost, NERV má řešit podmínky vstupu do ERM II. Dva tři roky jsou podle mě reálné na přijetí eura,“ uvedl Bartoš a vysvětlil, že mezi splněním maastrichtských kritérií a ERM II je určená doba, kdy k tomu dojít musí.

ČTĚTE TAKÉ: STAN „dostal čočku“ od všech. Na koaliční schůzi měli zuřit Pekarová i Stanjura, co zaznělo?

Zda s tím souhlasí i ODS, Bartoš nepotvrdil. „Nevím, byl jsem zrovna v Bruselu, když probíhalo usmiřovací jednání. Ale myslím, že Jakub Michálek do té poměrně rozjitřené atmosféry vnesl věci, které vše posouvají dál,“ poznamenal.

Bartošova slova o brzkém zavedení eura později ve vysílání CNN Prima NEWS vyvracel ekonom Vladimír Pikora. „Dva roky jsou nesmysl z toho důvodu, že pokud chceme přijmout euro, musíme být v systému ERM II minimálně dva roky. Do něj nevstoupíme dříve, než o tom bude rozhodnuto v říjnu. Což znamená, že nejbližší termín je za tři roky, vysvětlil.

Babiš věci převrací

Dále Bartoš zareagoval také na kauzy s HHC. Po požití cukrovinek, které jej obsahovaly, byla v posledních týdnech hospitalizována stovka mladých lidí a dětí. Což opozice využila k útoku na Pirátskou stranu. „Pan Bartoš loni řekl: ‚Ubránili jsme kratom a HHC před zákazem.‘ Tohle všechno je vaše vina,“ osočil předsedu Pirátů například Andrej Babiš (ANO).

Bartoš na tato slova ve vysílání reagoval: „Mě ten blábolil Babiš už štve s tím, jakým způsobem věci překrucuje a nálepkuje. My tu situaci bereme vážně. A myslíme si, že dostupnost těch libovolných látek by měla být regulovaná a neměla by být možnost koupit si ji v automatu na parkovišti.“

Podle Bartoše je k tomuto problému ale třeba přistupovat systémem, který funguje. „Ve Francii označili HHC za látku na úrovni tvrdých drog a v tu chvíli se objevili syntetické deriváty. Ten trh se okamžitě přizpůsobil,“ upozornil.

„My chceme mít legislativu, která umožní reagovat na tyto substance. Zákaz to neřeší,“ dodal s tím, že na stole je návrh, který definuje skupinu takzvaných psychomodulačních látek.

Podle Bartoše existuje vcelku jednoduchá cesta, která by zamezila právě cukrovinkám s HHC. „SZÚ (Státní zdravotnický ústav) vydá jednoduché prohlášení o tom, že výrobek není potravina a obsahuje psychomodulační látku, a na základě toho státní zemědělská potravinová inspekce, stejně jako například v případě salmonely, zahlásí, že je nutné produkt stáhnout z výroby,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Předávkovaných HHC v Česku přibývá. V nemocnicích končí i děti, látku kupují v automatech

Tagy: