Niedermayer: Referendum o euru? Ptejte se lidí, zda chtějí platit daně. Nesmysl, namítl David

Ivan David a Luděk Niedermayer

Speciál: České zájmy v Evropě (2)

Europoslanci se ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS přeli o přínosech případného zavedení eura. Podle zástupců SPD včetně Ivana Davida by bylo vhodné, kdyby o otázce vstupu do eurozóny rozhodli čeští občané v novém referendu. Luděk Niedermayer z TOP 09 připustil, že pro zavedení společné evropské měny je třeba dostatečná politická dohoda. „Často se říká, že by byl dobrý nápad udělat referendum o tom, jestli lidé chtějí platit daně,“ reagoval na přání SPD. David se proti bonmotu a placení daní rázně ohradil.

„Často se říká, že by bylo dobrým nápadem udělat referendum o tom, jestli lidé chtějí platit daně. Přesto je jasné, že je potřeba vytvořit dostatečnou politickou většinu, aby se proces přijímání eura mohl spustit. Mrzí mě, že brzy oslavíme 20 let členství v EU a stále euro nemáme. V té diskusi jsme se moc neposunuli, brzdí to naši ekonomiku,“ řekl Niedermayer ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Postavme se protekcionismu EU, vyzývají čeští europoslanci. Poslechne je Fialova vláda?

Naopak ostrým odpůrcem přijetí eura a zároveň zastáncem referenda jsou představitelé SPD. „Musím se ohradit proti jakémusi vysmívání se, že lidé jsou zřejmě tupí. To s tím referendem o daních je naprostý nesmysl. Lidé jsou inteligentní a vědí, že mají platit daně,“ oponoval David v diskuzi.

Podívejte se na celé speciální vysílání pořadu s názvem České zájmy v Evropě. V první části vystoupila česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). V druhé části se pak uskutečnila velká politická diskuse, do níž se zapojilo sedm českých europoslanců.

Tagy: