Pavel: Euro je budoucnost, jeho přijetí závazek. Je načase začít dělat konkrétní kroky

Prezident Petr Pavel v Evropském parlamentu

Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky pro přijetí společné evropské měny. Je to logická budoucnost pro zemi ležící ve středu Evropy, prohlásil v novoročním projevu prezident Petr Pavel. Připomněl, že přijetí eura je závazkem, který jsme dobrovolně přijali vstupem do Evropské unie. Její roli – stejně jako členství v NATO – označil za nedocenitelnou. „Dává nám šanci, jak nejlépe uplatnit náš vliv a prosadit naše zájmy,“ zdůraznil Pavel.

Letos Česká republika oslaví 20 let od vstupu do EU a 25. výročí členství v Severoatlantické alianci. To je podle prezidenta Pavla dobrá příležitost připomenout si hlavní závazky, které Češi dobrovolně přijali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Honěná s dědečkem Hříbečkem a mini-Nacher s oplatkou. Politici se svérázně loučili s rokem 2023

„Prvním jsou výdaje na obranu země. Ten letos po dlouhé době opět plníme. Druhým je přijetí společné evropské měny. Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ řekl.

K přijetí eura se vyjadřoval opakovaně již během prezidentské kampaně začátkem minulého roku. „Nemusí to ale být za každou cenu co nejrychleji,“ nechal se slyšet během televizní superdebaty na CNN Prima NEWS.

V novoročním projevu nyní zdůraznil, že naše problémy – od energetické krize po inflaci či ochranu životního prostředí – nezmizí, když před nimi budou lidé zavírat oči. „Naopak. Zvažujme odpovědně, jaká řešení politici předkládají, jestli jsou za nimi realistické plány a ověřitelné výsledky. Jestli umějí najít kompromisy a přinést vizi, anebo jen rozdělují, straší a obviňují,“ pokračoval Pavel.

„Být odpovědným není vůbec snadné. Rovnice, jejíž jsme součástí, ale jednoduchá je. Co dnes odložíme, budeme muset řešit o to bolestněji za několik let. Co neuděláme my, budou muset daleko složitěji udělat naše děti. To není fér,“ dodal s tím, že řada problémů, které ovlivňují naše životy, přichází rovněž ze zahraničí.

O to důležitější je proto podle něj členství v klíčových mezinárodních uskupeních, které Čechům zajišťují bezpečí. „Evropská unie nám dává šanci, jak nejlépe uplatnit náš vliv a prosadit naše zájmy. Spolu s NATO je pro nás zárukou, že má Česká republika silné partnery, o které se může opřít. A taková záruka je dnes nedocenitelná,“ poznamenal prezident Pavel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co politici popřáli spoluobčanům do nového roku? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: