Honěná s dědečkem Hříbečkem a mini-Nacher s oplatkou. Politici se svérázně loučili s rokem 2023

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v roli dědečka Hříbečka vyzývá ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) na honěnou.

Politici přejí do nového rok

Rok se s rokem sešel a sociální sítě se opět hemží silvestrovskými zdravicemi. Nejinak je tomu i u českých politiků – zatímco premiér Petr Fiala (ODS) mluvil o optimismu a naději, Piráti vyrukovali se svéráznou parodií na Mrazíka, kde se honí ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s pražským exprimátorem Zdeňkem Hřibem. Na humor vsadil i opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO), který si dělal legraci ze svého nízkého vzrůstu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se naopak o něco vážněji rozepsal o „upocených kompromisech“ současné vlády, jíž je sám součástí.

„Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám dodává sílu a naději. Přeji Vám hodně štěstí, zdraví, radosti, spokojenosti a abychom žili v bezpečnějším světě,“ uvedl premiér Petr Fiala na sociální síti X. Jiní političtí představitelé nicméně přišli s odvážnější formou rozlučky s třaskavým uplynulým rokem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rvačka pražských Rusů, Masaryk na Žižkově a nože v hospodách aneb Silvestr před 100 lety

Piráti dodatečně popřáli spoluobčanům hezké Vánoce a zveřejnili svou parodii na sovětskou pohádku Mrazík. V ní Bartoš hraje pyšného Ivana, který vyráží na nákup dárků. „Kdopak si tu se mnou hraje na schovávanou?“ zvolá ministr, když zavětří dědečka Hříbečka, tedy svého spolustraníka a náměstka primátora Zdeňka Hřiba. Ten nabídne Bartošovi, že si zahrají na honěnou. „Budeš mě muset chytit,“ prohlásí.

„Tebe chytím hned,“ vzkáže mu ministr pro místní rozvoj, načež mu Hřib řekne, že pokud se mu to opravdu podaří, dá mu dárek, který „svět ještě neviděl“. Po krátkém sestřihu záběrů, během kterých se exprimátor Hřib neustále zjevuje a mizí na různých místech v centru Prahy (za doprovodu pirátského europoslaneckého komparzu), nakonec „Ivánek“ uznává svou porážku. Odměnou mu je ovšem dárek, jenž mu dědeček Hříbeček přislíbil – zrcadlo.

Pravý poklad ovšem leží v odrazu, který Bartoš uvidí – hlouček spolustraníků před vánočním stromečkem. Po střihu už ministr i náměstek ukončí své role Ivánka a Hříbečka, aby všem popřáli krásné svátky. „Na Vánoce je nejdůležitější být s lidmi. To je ten nejcennější dar!“ říká ve videu Hřib.

„Drazí a milí, jste úžasní. Do dalšího roku nepotřebujeme žádné kouzelné dárky, protože všechno, co máme, jsme my sami. A to úplně stačí,“ podotýká Bartoš.

Někdejší pražský primátor připojil na sociálních sítích ještě jedno přání a opět využil svého příjmení. „Do nového roku nám všem přeji hodně fantazie! Protože na začátku všech velkolepých projektů vždycky musí stát odvážná myšlenka!“ napsal na svůj profil a zveřejnil fotomontáž tramvaje s obrovskými houbami na střechách.

Obří oplatka, nebo miniposlanec?

Smysl pro humor nechyběl ani poslanci Patriku Nacherovi z hnutí ANO. Ten si dělal legraci ze svého nevelkého vzrůstu. „Poslední den v tomto roce. Pojďte si udělat srandu sami ze sebe. Vykopávám: sušenky běžné velikosti, když je drží kdokoliv a když je držím já. Klidného silvestra a příjemný vstup do nového roku,“ napsal zákonodárce a sdílel dvě fotografie – na jedné z nich drží obří oplatku.

Jeho stranická kolegyně a exministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová se ukázala ve videozdravici, kterou natočila v katedrále sv. Víta. Nevynechala ani stručný historický výklad k oblíbené pražské památce. „Ať v roce 2024 najdete mír jak sami v sobě, tak mezi sebou. Šťastný nový rok, přátelé,“ napsala Schillerová.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ocenila všechny, kteří dávají najevo odpor proti ruské agresi. „Na konci roku 2023 chci z celého srdce poděkovat všem lidem, kteří pomáhají Ukrajině a nenechají se ani zastrašit, ani znechutit nechutnou agresivitou a propagandou. Vytrvejme v tom, prosím. Jestli dodávky zbraní Ukrajině pomáhají zastavit Putinovu vraždící hordu, je to jenom dobře a můžeme v České republice dál klidně spát,“ uvedla šéfka resortu obrany.

Méně upocených dohod, přeje si Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan zvolil vážnější tón a v dlouhém příspěvku zhodnotil dva roky vlády pětikoalice. „V poločase naší vlády je určitě důležité nebát si to přiznat. Nejen sobě samým, ale hlavně lidem. Připustit, že se až moc často pouštíme do upocených dohod, kterým zatím málokdo rozuměl a málokdo je ocenil. Jestli si máme do zbytku volebního období vzít k srdci jednu věc, pak za mě je to tahle: dělat míň kompromisů a víc věcí, které jsou prostě správné,“ napsal šéf hnutí STAN.

V závěrečném odstavci pak sebekritiku opustil a ocenil záchranáře, hasiče a policisty za jejich práci v uplynulém roce – konkrétně pak za jejich zásah na pražské filozofické fakultě. „Budu za nimi stát, i když se najde hromada lidí, kteří se budou snažit říkat, co všechno měli udělat líp. Stejný obdiv ale patří celé společnosti. Za to obrovské semknutí a okamžitou, spontánní pomoc všem, koho se tragédie dotkla,“ uzavřel Rakušan.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici neúřadovali jen na půdě České republiky. Podívejte se v reportáži níže, kolik toho za uplynulý rok nacestovali.

Tagy: