Euro v roce 2028, navrhuje Dvořák. Hujeři musí respektovat vládní dohody, krotil ho Skopeček

Česká republika by mohla přijmout společnou evropskou měnu euro v roce 2028, prohlásil to ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ne všichni vládní představitelé jsou však z tohoto návrhu nadšení. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) například Dvořákovi připomněl vládní dohodu, že současný kabinet o euru rozhodovat nebude. Celé debatě se také směje opozice.

„Naše optimální představa je, že bychom euro mohli mít v roce 2028. Bude i fotbalové Euro a bylo by pěkné, kdybychom postoupili zároveň tam i tam,“ řekl Dvořák v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Koruna je jen pidiměna, proti které si každý může docela dobře vyskakovat. Místo toho je tu možnost být součástí daleko většího společenství, druhé největší rezervní měny po dolaru,“ konstatoval také.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečkův večírek v den střelby? Naprosto mimo můj citový svět, nechápe Kalousek. Ministr mlčí

Těmito slovy však pobouřil svého vládního kolegu. „Koho zajímají v debatě o přijetí eura neinfantilní, skutečné argumenty a nevystačí si s hláškami pana ministra, že máme postoupit v roce 2028 na fotbalové Euro i do eurozóny, ať si přečte například aktuální ‚Analýzu sladěnosti‘ z pera ČNB,“ napsal Skopeček na sociální síti X.

„Ta mimo jiné dokládá, že česká ekonomika nedosáhla dostatečné konvergence k eurozóně v cenové hladině, je výrazně strukturálně odlišná nebo varuje před nedobrým stavem veřejných financí jako překážky toho, aby fiskální politika mohla dostatečně reagovat na ekonomické šoky ve chvíli, kdy už nebudeme mít autonomní měnovou politiku. Jinak, pokud dobře vím, při vzniku vlády byla dohoda, že současný kabinet o euru nerozhodne. Snad ji budou i eurohujeři respektovat,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Nad těmito argumenty se pousmál někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Mám v tom zmatek. Odvoláváš se na analýzu ČNB, která varuje před nedobrým stavem veřejných financí, ale pan premiér říkal, že příští rok už je budeme mít zdravé. Doporučíš, čemu věřit?“ ptal se expředseda TOP 09 v komentáři. „Já v ekonomických tématech sázím spíš na data, znalosti, platné teorie apod. než na víru v cokoliv či kohokoliv,“ reagoval Skopeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek nebude za Spolu kandidovat

Aby nám nezavedli mexické peso, směje se Schillerová

Koaliční hádka neprošla bez povšimnutí opozice. „Pětikoalice nemá po dvou letech jasno ani v tom, jakou měnou by se mělo v České republice za pár let platit. Fakt se tady někdo diví, že se 28. 12. dozvídá, že musí nově zaplatit daň z nemovitosti v lednu? Ještě budeme rádi, že nám tady tahle parta nezavede mexické peso,“ napsala na sociální síti X exministryně financí Alena Schillerová.

Skopeček však Schillerové připomněl názorové veletoče hnutí ANO ohledně přijetí eura. „Nestřílejte se do vlastní nohy, vy jste nepotřebovali ani koalici. Hnutí ANO si ústy pana předsedy euro nejprve přálo, aby pak, zřejmě kvůli průzkumům, změnilo názor,“ napsal v reakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr Dvořák k opozici: Strašíte, že budeme jíst hlínu. Bída nebude, přichází sklizeň

Tagy: