Euro nám teď nic nepřinese. Šlo by o časovanou bombu, shodli se politici a ekonomové

Evropská unie

Na přijetí eura není pro Česko vhodná doba, shodli se v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS politici i ekonomové. Lukáš Kovanda dokonce označil případný vstup do eurozóny za časovanou bombu. Ekonomický expert hnutí Přísaha Pavel Řežábek podotkl, že k přijetí eura se sice Česko zavázalo, ale čím později k tomu dojde, tím pro naši zemi lépe.

„Euro je časovaná bomba, která není připravena. Euro ochuzuje jih a prohlubuje propast oproti severu. Nastupovat do spolku, který jednou exploduje, není namístě. Jsme lépe připraveni než například Španělsko a Itálie, ale žádná bota nás netlačí,“ zhodnotil v pořadu Jak volí naše peněženka hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ekonomka Ilona Švihlíková podotkla, že je odpůrcem eura dlouhodobě. „Je potřeba si nechat svou vlastní měnu. Při našem načasování budeme vstupovat do eurozóny ve chvíli, kdy se bude rozpadat,“ řekla. Reagovala tak na slova Kovandy, který zdůraznil, že Česko se opravdu zavázalo ke vstupu do eurozóny, ale není dáno, do kdy se tak musí stát. „Určitě nevstoupíme, když centrální banka látá dluhy jiných zemí,“ konstatoval.

A jak se k přijetí eura stavěli političtí hosté pořadu? „Aktuálně určitě ne. Podívejme se na Slovensko. Vyšvihlo se ze skupiny V4 a chtělo být lídrem, dnes na tom není dobře. Má problémy a o 23 procent nižší průměrnou mzdu než my,“ řekl poslanec KSČM Leo Luzar.

Ekonomický expert hnutí Přísaha Pavel Řežábek doplnil, že na vstup do eurozóny opravdu není vhodná doba: „Jsme méně vyspělá ekonomika a čím dříve zafixujeme kurz vůči euru, tím dříve zavřeme kanál, kterým se přibližujeme těm nejvyspělejším zemím. Čím později euro přijmeme, tím na tom budeme lépe.“

Euro by pomohlo úspěšným firmám

Pro přijetí eura je ale například ekonom Radek Špicar. Podle něj by z přijetí eura profitovali nejen čeští exportéři, ale i sami občané. Ti by ušetřili třeba při směně peněz před odjezdem na dovolenou. „V celonárodním kontextu jsou to skutečně ztráty v řádech miliard korun a jsou naprosto zbytečné. Jde o peníze, které bychom v Česku mohli utratit mnohem smysluplněji,“ myslí si Špicar.

Také první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura už má plán na jeho přijetí. „Pro naše úspěšné firmy, které exportují, chceme uzákonit možnost vést účetnictví v eurech. Ulehčilo by jim to podnikání a neohrozilo by to českou korunu a ekonomiku jako celek,“ vysvětlil.

Tagy: