Eurokomisařka Nerudová? Umím si ji představit, prohlásil Benda. Hnutí ANO zvažuje Dostálovou

Danuše Nerudová v kavárě po ostravském mítinku Pavla Petra.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Bývalou prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou na postu eurokomisařky bych si představit dokázal, prohlásil v Partii Terezie Tománkové předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Bude ovšem podle něj záležet na samotném volebním výsledku i na tom, které oblasti by mohla „urvat“ pro Českou republiku. Co se týče opozičního hnutí ANO, poslanec Aleš Juchelka by podpořil exministryni pro místí rozvoj Kláru Dostálovou, pokud by se rozhodla kandidovat.

O lídrovi kandidátky Starostů a nezávislých, která ponese jméno Starostové a osobnosti pro Evropu, zatím definitivně rozhodnuto není. První místo na listině ale zřejmě obsadí buď Nerudová, nebo bývalý poslanec STAN Jan Farský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Brně sněží, v Praze prší, rýpnula si Konečná do kauz ODS. Benda ji pak sepsul ve studiu

„Danuše Nerudová je velmi kvalitní kandidátkou. Myslím, že celé hnutí je rádo, že se s námi spojila. Projevila se jako proevropská, zároveň racionální. Zatím jsme schvalovali dva lídry – Farského za Starosty a Nerudovou za osobnosti,“ okomentovala výběr za své hnutí místopředsedkyně dolní parlamentní komory Věra Kovářová. Doplnila, že se svým životopisem, znalostmi a zkušenostmi by Nerudová byla rovněž dobrou adeptkou na post evropské komisařky.

V takové funkci by si ji dokázal představit i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Pracovala v evropských strukturách. Ale záviselo by to na tom, jestli je šance získat nějaké rozumné portfolio,“ dodal.

Post eurokomisaře má mít v gesci právě hnutí STAN, v tomto ohledu ODS prý ctí psané i nepsané dohody. Vše se ale podle něj bude odvíjet od výsledků voleb do Evropského parlamentu.

„Minulé volby byly vyosené Gretou Thunbergovou a zeleným blázněním. Volby rozhodnou o tom, jestli se Evropa pokusí vrátit zpátky do normálnějšího stavu, nebo bude žít v tomto oblouznění,“ řekl Benda. Nepsané dohody jsou podle něj stejně závazné jako psané. „My své slovo držíme. Ale určitě budeme hledět na to, jakou pozici v Evropské komisi má daný kandidát šanci získat,“ dodal.

Opoziční hnutí ANO bude schvalovat svou kandidátku na podzim. Poslanec Aleš Juchelka nechtěl mluvit o konkrétních jménech, podporu by ale od něj měla bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Je to vynikající politička, velmi pragmatická a realistická. Má zkušenosti s Evropou i z hlediska svého portfolia na resortu skrz evropské fondy. Dobrou lídryní by rozhodně byla, ale dejte nám čas až do podzimu,“ řekl v Partii Terezie Tománkové.

Zdůraznil, že hnutí ANO podporuje členství České republiky v Evropské unii. „Nejsme žádní euroskeptici. Ale politika Evropské unie je vychýlená – skutečně tak, jak to říkal kolega Benda. Nevím, jestli do této reálné politiky zapadá paní Nerudová. Hodnotově je jinde, takže si nedokážu představit, že by byla eurokomisařkou za ČR, kdybychom řešili návrat k evropskému politickému normálu,“ poznamenal stínový ministr práce a sociálních věcí.

Jourová byla tragédie, říká Konečná

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná v diskusi potvrdila, že svůj mandát bude příští rok obhajovat. „Volby budou strašně důležité. Děsí mě, že si tady někdo říká o post evropského komisaře. Prosím vládní koalici – vzpamatujte se, aby to nedopadlo jako s paní Věrou Jourovou (ANO). To, co předvedla za posledních pět let, je tragédie pro Českou republiku. Souhlasím výjimečně s Markem Bendou, že je velmi důležité vyjednat, kde budeme svého komisaře mít,“ podtrhla vzácnou shodu s poslancem ODS.

Podle ní by bylo ideální, kdyby Česko mělo ve své gesci energetiku, aby se postavilo proti „šílené podpoře obnovitelných zdrojů“ a naopak podporovalo jadernou energii. „Určitě by bylo zajímavé i zemědělství. Nebavme se ale o jménech, dehonestujeme tím debatu. Nikdo nečeká, že paní Nerudová je schopná dělat komisařku pro zemědělství,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jak hodnotí kandidaturu Danuše Nerudové politolog Jan Kubáček? Poslechněte si jeho slova v rozhovoru níže:

Tagy: