Jsem pro povinné očkování, říká europoslanec Zdechovský. Sám pomáhá v covidáriích

Rozhovor s Tomášem Zdechovským

Europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský se během pandemie koronaviru rozhodl pomáhat jako dobrovolník na covidových odděleních v nemocnicích nebo v sociálních zařízeních. V Novém dni na CNN Prima NEWS prozradil, že viděl umírat lidi. Proto apeluje na občany, aby se nechali očkovat. Podle něj by vakcinace měla být pro všechny povinná.

Nemocnice jsou stále zatížené pacienty s covidem, v úterý jich ministerstvo zdravotnictví evidovalo 6 527, z toho 1 069 v těžkém stavu. „Pomáhám nejen na covidových oddělení, ale i v sociálních a terénních službách jako řada dobrovolníků z řad armády nebo hasičů,“ popsal europoslanec Zdechovský. Dobrovolníkem je už více než rok.

Místo, kde pomáhá, ale zveřejnit nechtěl. Když to v minulosti udělal, lidé mu prý psali, že si jen dělá reklamu a nepracuje. „Pomáhám po sobotách a nedělích, ve svém volném čase. Viděl jsem v první linii leccos, i umírat lidi. Když jsem před rokem přišel na covidárium, byli tam starší lidé, ale mohu potvrdit, že teď se stále více objevují ročníky 80 nebo 90, tedy mladší než já,“ popsal své zkušenosti 42letý lidovecký politik.

Pacienti napadají personál

Situace ve zdravotnictví se podle něj oproti minulému roku hodně změnila, protože pracovníci v nemocnicích už jsou vyčerpaní. „Všichni mysleli, že očkováním pandemie skončí. Řada pacientů se ale očkovat nenechá, pak je v kritickém stavu a diskutuje s vámi o způsobu léčby a nehezky napadá personál,“ nastínil situaci za zdmi nemocnic.

V současnosti se stále více diskutuje o povinném očkování, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho navrhuje  pro profese zdravotníků, pracovníků v sociálních službách nebo u hasičů či policistů. Povinnou vakcinaci propaguje také prezident Miloš Zeman, Anticovid tým nastupující vlády designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) je ale proti, pokud si to nevyžádají profesní organizace.

V klíčových profesích je potřeba očkování

Zdechovský prozradil, že jeho žena je rovněž lékařkou a pracuje na onkologii. „Když vidím, jak přichází domů s tím, že někdo diskutuje o povinném očkování u zdravotníků, tak to nechápu,“ podotkl. Sám měl prý vždy největší strach, že by mohl někoho nakazit.

„V klíčových profesích je potřeba očkování, i když vím, že kolegové často nesouhlasí. Covid ale není chřipka,“ zdůraznil europoslanec.

Je pro povinné očkování nejen u zdravotníků, ale u všech občanů. „Pocházím z lékařské rodiny, jsem od malička očkovaný všemi možnými látkami. Když se mohu chránit, tak proč bych očkování nepodstoupil. Klidně si stoupnu do první linie a budu se o tom s lidmi bavit, musíme vše trpělivě vysvětlovat. Ať se zlobí, kdo chce, ale vidím to tak,“ prohlásil.

Tagy: