Povinné očkování pro zdravotníky nebo policisty, navrhuje Vojtěch. Za odmítnutí hrozí trest

Očkování proti koronaviru

Tisková konference po jednání vlády

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhl v pondělí vládě povinné očkování proti covidu pro zdravotníky, policisty nebo hasiče. Na tiskové konferenci o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Dodala, že zatím šlo jen o diskuzi nad vyhláškou ministra zdravotnictví. Vojtěch ve svém návrhu uvedl, že povinné očkování pro vybrané profese by chtěl zavést od března. Za odmítání hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Vláda v pondělí diskutovala o parametrech vyhlášky o povinném očkování. „Ministr Vojtěch nás informoval o okruzích profesí. Povinné očkování by se mělo týkat fyzických osob, které pracují ve zdravotnictví nebo v sociálních službách,“ uvedla Schillerová.

Dodala, že povinné očkování by měly mít také osoby, které se připravují na výkon zdravotnického povolání, příslušníci policie, hasiči, vojáci, příslušníci celní správy, vězeňská služba a členové zpravodajských služeb.

„Ministr zdravotnictví navrhoval povinné očkování od 1. března, vše ale bude předmětem diskuzí,“ prozradila Schillerová. Vyhláška zatím umožňuje za nedodržení opakovanou sankci 10 tisíc korun. „Je to ale slabá náplast, pro přísnější trest bude potřeba upravit zákon,“ prohlásila ministryně.

Povinné očkování kvituje i Zeman

Podle prezidenta Miloše Zemana by o povinném očkování měly uvažovat země Visegrádské skupiny (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

„Uvažujme podobně jako Rakousko o povinném očkování, protože se zdá, že je to opravdu jediná cesta, jak se z té covidové krize dostat,“ řekl Zeman ostatním prezidentům V4 na on-line summitu. Všichni politici se podle něj bojí říct, že povinné očkování je jediným řešením, protože se obávají ztráty hlasů voličů. „Já si to mohu dovolit, protože já už po deseti letech končím ve funkci prezidenta,“ dodal.

K povinnému očkování některých profesních skupin a seniorů se přiklání také Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). Podle něj by měli na povinnou vakcinaci jít zdravotníci, sociální pracovníci, členové záchranného systému, vězeňská služba, vojáci, dobrovolní hasiči u některých jednotek a lidi nad 60 let.

Budoucí vláda je skeptická

Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale opakuje, že nová vládní koalice v povinném očkování vybraných skupin nevidí řešení. Možné ale je u skupin, třeba lékařů, pokud ho budou chtít profesní organizace. S Válkem se Vojtěch shoduje v tom, že je do očkování potřeba více zapojit praktické lékaře.

Budoucí vládní pětikoalice počítá ve svém plánu se zkrácením uznatelnosti očkování na šest měsíců. K tomu by lidé dostali ještě sedmý měsíc, ve kterém by si měli zajít pro posilující třetí dávku, aby jim certifikát dál platil.

Tagy: