Oheň byl vidět z pláže, hotel asi shořel. Ušli jsme kilometry pěšky, líčí evakuovaní Češi

Cestovatelé na Rhodu se kvůli požáru evakuovali ze svých hotelů, včetně stovek Čechů.

Z Rhodu se vracejí první čeští turisté

Nulová komunikace s delegáty, úprk v plavkách a kilometrové pochody na evakuační místa. První Češi, kteří unikli ohnivým plamenům na ostrově Rhodos, popsali chaos během evakuace oblíbeného řeckého letoviska. Mnozí z nich museli nechat na místě své osobní věci, v některých případech si turisté nestihli sbalit ani cestovní doklady. Krušné chvíle zažívali také příbuzní evakuovaných Čechů. „Strašné nervy to byly. Volali jsme cestovní kanceláře, zkoušeli jsme se spojit s dcerou. Když se nám ozvala, ulevilo se nám, na letiště se dostala na vlastní pěst,“ vylíčila se slzami v očích jedna z Češek reportérovi CNN Prima NEWS.

První lety z Rhodu dorazily jak na brněnské letiště v Tuřanech, tak pražské Letiště Václava Havla. Nemalá část evakuovaných cestujících se vracela ze severní části ostrova, který nebyl natolik poznamenaný rozsáhlým požárem. Ani oni se ovšem podle svých slov nevyhnuli chaosu, který obklopil místní mezinárodní letiště. Několik českých skupin přečkává v tělocvičnách, které se přeměnily na provizorní přístřeší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spali jsme na zemi, máme jen plavky, popsala Češka peklo na Rhodu. Požár se neustále šíří

„Byli jsme v hotelu, který pravděpodobně shořel. Když nás evakuovali, šli jsme pěšky asi osm kilometrů. Přesunuli nás do dalšího hotelu, čekaly tam tisíce lidí. Potom nás přesunuli do dalšího, kde jsme s ostatními spali na zemi. Následně nás odvezli autobusem,“ popsal svou zkušenost mladý Čech reportérovi CNN Prima NEWS.

V jeho případě proběhla evakuace v sobotu odpoledne, když byl s dalšími lidmi zrovna na pláži. Právě odtamtud zahlédl v dálce kouř, který se ale kvůli větru začal čím dál rychleji přibližovat. V kordonu se tak musel s dalšími lidmi vydat na evakuační místo. Místní úřady zřídily provizorní ubytování také v tělocvičnách.

Pokyn od hotelového personálu či místních autorit byl často tak náhlý, že si dovolenkáři nestihli sbalit s sebou osobní věci, někteří vyrazili na letiště i bez cestovního pasu. Aerolinky ale byly vůči cestujícím milosrdné, většinu lidí pustily na palubu bez pasu. Zda se ale cestující shledají se zbytky svých věcí, na to nyní nikdo nedokáže s jistotou odpovědět.

Rychlý úprk před kouřem a plameny se promítl i na skutečnosti, že nejeden evakuovaný měl na sobě pouze plavky, nic víc. „Bavil jsem se s malou holčičkou, která na letišti půjčovala lidem své oblečení,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Jakub Nakládal. Došlo i na stížnosti – někteří Češi zmínili nulovou komunikaci s hotely či delegáty cestovních kanceláří.

„Strašné nervy to byly. Volali jsme cestovní kanceláři, zkoušeli jsme se spojit s dcerou. Nejdříve jsme neměli žádné informace, pak se nám ozvala, tak se nám ulevilo. Koupila si poslední letenku do Brna. Měla zájezd do pondělí, na vlastní pěst se dostala na letiště pomocí taxíku, lodi a autobusu. Pak uletěla,“ popsala štábu se slzami v očích jedna z žen na brněnském letišti.

„Byli jsme zrovna na místě, kde nic nebylo, žádný požár. Odletěli jsme v pohodě, ale jsou tam lidi, kteří nemají nic. Jsme z jiného hotelu, měli jsme pohodu,“ doplnila jiná cestující, která podle všeho měla mnohem větší štěstí než ostatní Češi.

Jak se zachovat, pokud se sháníte po pomoci na Rhodu? O cenné rady se podělil místopředseda asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Krátký rozhovor si můžete pustit níže:

Tagy: