Evropou se šíří nebezpečný komár tygrovaný. Objevil se i v Česku, přenáší horečku dengue

Samička komára tygrovaného

Nebezpečný komár se objevil v Česku

Invazivní druh asijských komárů tygrovaných, který se v důsledku globálního oteplování šíří po Evropě, je pravděpodobně příčinou prudkého nárůstu počtu případů horečky dengue, informuje The Independent. Odborníci varují před dalším nárůstem případů v nadcházejících letech. Výskyt nebezpečného komára byl zaznamenán také v Česku.

Komáři se během posledních dvou desetiletí stali výraznou hrozbou pro Evropu, informuje BBC. Komár tygrovaný, který je považován za nejinvazivnější druh komára na světě, se šíří kontinentem ze svého „základního tábora“ v jižní Evropě. Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se již usadil, mimo jiné, v Rakousku, Chorvatsku, Francii, Německu či Řecku. Jeho výskyt byl také zaznamenán v Belgii, na Kypru, v Nizozemsku, ale i v Česku a na Slovensku.

ČTĚTE TAKÉ: Spalničky řádí i v oblíbených letních destinacích. Nechte své děti očkovat, vyzývají lékaři

Komáři tygrovaní šíří nemoci jako horečka dengue, chikungunya či virus Zika, které se donedávna vyskytovaly zejména v některých částech Afriky, Asie a Ameriky, píše The Independent. Horečka dengue, známá také jako „horečka lámající kosti“ kvůli svalovým křečím a bolestem kloubů, které způsobuje, se projevuje příznaky podobnými chřipce. V některých případech se však může stát závažnou, dokonce i smrtelnou. První symptomy se začínají obvykle projevovat čtyři až deset dní od štípnutí.

Případů horečky dengue v posledních letech v Evropě přibývá. Většina z nich je importovaná, což odráží mezinárodní pohyb osob. V loňském roce se počet těchto případů vyšplhal na téměř 5 000. „Zvýšené mezinárodní cestování ze zemí s výskytem horečky dengue zvyšuje riziko importovaných případů a nevyhnutelně také riziko vzniku lokálních ohnisek,“ řekla ředitelka ECDC Andrea Ammonová. Roste však i počet nakažených přímo v Evropě. V roce 2023 bylo nakaženo 130 osob. O rok dříve to bylo pouze 71.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pečlivě vybírejte sexuální partnery. Syfilis může skončit i smrtí, varuje expert

Tagy: