Spalničky řádí i v oblíbených letních destinacích. Nechte své děti očkovat, vyzývají lékaři

Spalničky (Ilustrační foto)

Přibývá pacientů se spalničkami

Počet nakažených spalničkami roste ve státech po celé Evropě, včetně oblíbených letních destinací. Lékaři proto vyzývají rodiče, aby zvážili u svých dětí očkování. Epidemie částečně zasáhla i Česko, Státní zdravotní ústav (SZÚ) v dubnu potvrdil tři desítky případů této infekční choroby. Aktuální informace ze zahraničí přinesl The Mirror.

Přes 1 671 nakažených v Evropě eviduje v letošním roce Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Nejvíce se epidemie rozšířila v Rumunsku, Polsku a Belgii, zvýšený výskyt případů evidují také ve Francii, Rakousku, Nizozemsku, Irsku, Španělsku a Portugalsku. Šíření nákazy hlásí i i z Řecka, Chorvatska či Kypru. Tato zpráva vyvolala podle webu The Mirror obavy nejen mezi obyvateli zmíněných zemí, ale také mezi turisty.

ČTĚTE TAKÉ: Krvácení z nosu: Neškodná záležitost, ale i příznak vážnějšího problému. Kdy zpozornět?

Celosvětově bylo za poslední rok nahlášeno 10 887 případů spalniček, z toho sedm lidí v důsledku nákazy zemřelo. Většinou byla nemoc zjištěna u neočkovaných osob (přibližně 87 procent). Zdravotníci nejvíce postižených států proto vyzývají rodiče, aby dali své děti očkovat vakcínou MMR. Spalničky totiž patří mezi jedno z nejnakažlivějších onemocnění. Nejvíce ohrožuje děti mladší pěti let.

Nemoc se nevyhnula ani Česku, od začátku roku hygienici evidují ve všech krajích celkem 28 případů, nejvíce na Písecku. Šíření spalniček podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) souvisí s cestováním, nemoc se do Čech pravděpodobně dostala ze zahraničí.

„Momentálně probíhá epidemie spalniček v Rakousku, ale také v Rumunsku, Itálii, Francii a Německu, odkud byl do jižních Čech zavlečen první případ. Jednalo se o dítě, které nebylo očkované. Infekce se pak rozšířila v rámci rodinného a školního kolektivu,“ přiblížila původ problému ředitelka jihočeské hygieny Kvetoslava Kotrbová pro CNN Prima News.

Očkovat, nebo neočkovat?

Na onemocnění neexistuje žádný lék – pacient se musí zdržovat v izolaci, doplňovat vitamín A a léčit příznaky. Lékaři sice vynalezli vakcínu MMR, ale ta funguje především jako prevence. Stát zavedl od roku 1969 povinné očkování, které by měly dostávat děti ve věku nejméně 13 měsíců. Ne všichni rodiče tuto povinnost však plní, čímž podle Kotrbové ohrožují nejen dítě samotné, ale i své okolí. Bezmála 20 procent dětí narozených v roce 2020 očkování proti spalničkám nemá. Očkování je přitom plně hrazeno zdravotními pojišťovnami.

„Nebýt očkování, tak toto onemocnění řešíme mnohem častěji a asi bychom se běžně setkávali se spoustou komplikací a smutných příběhů. Díky očkování já vlastně pacienta s tímto onemocněním neznám,“ uvedl praktický lékař pro dospělé z Českých Budějovic Ivo Petrášek pro CNN Prima News.

Spalničky se obvykle podobají nachlazení – vysoká teplota, rýma nebo ucpaný nos, kýchání, kašel a bolest. Po několika dnech se objeví typická červená vyrážka, obvykle na obličeji a krku, která se následně šíří po celém těle. Nemocného trápí pět až šest dnů, než začne postupně mizet. V nejhorších případech mohou spalničky způsobit řadu vážných komplikací – oslepnutí, encefalitidu nebo infekci v uchu či dýchacím ústrojí.

NEPŘEHLÉDNĚTE: O slovo se v Česku hlásí téměř zapomenuté nemoci. Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Tagy: