Pečlivě vybírejte sexuální partnery. Syfilis může skončit i smrtí, varuje expert

Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger

ZPRÁVY PLUS (150)

Uzavřené hranice před rokem 1989 podle předního českého dermatovenerologa Petra Arenbergera efektivně bránily šíření pohlavních nemocí. To se změnilo, a v letních měsících se dá proto očekávat další nárůst odhalených případů řady sexuálně přenosných chorob. Ve vysílání CNN Prima NEWS Arenberger zároveň důrazně varoval před zdánlivě odeznívajícími příznaky syfilidy.

Počet nakažených syfilidou vzrostl v Česku za pět let o 40 procent. V roce 2022 se nakazilo více než 1 100 lidí. Nejvíce případů připadá na věkovou skupinu 25 až 29 let, ovšem nárůst se projevil i mezi lidmi předdůchodového věku.

ČTĚTE TAKÉ: Na toaletách ve Sněmovně se našel kokain, píší média. Pekarová žádá prošetřen

Podle Arenbergera stojí za nárůstem případů, a to nejen syfilidy, celková uvolněná atmosféra ve společnosti. „Od konce padesátých let se podařilo pohlavní choroby téměř vymýtit. Zlom nastal po roce 89,“ prohlásil dermatovenerolog.

Témata spojená se sexem v dnešní době nejsou tabu. „Změnil se vztah k pohlavním chorobám a k pohlavnímu styku,“ míní Arenberger. Nových případů nakažení pohlavními chorobami překvapivě přibývalo i během pandemie covidu.

Problém spatřuje v široce rozšířené samoléčbě. „Vlivem dostupnosti antibiotik se část populace začala léčit sama a ne zcela účinně. Nedoléčení pacienti dále šířili onemocnění,“ vysvětlil Arenberger.

Zejména syfilis je podle něj nebezpečný svými nenápadnými příznaky. „První stadium je vřídek na genitáliích či v ústech. Po čase se navenek zahojí,“ popsal prvotní symptomy příjice bývalý ministr zdravotnictví. Druhá fáze je podle něj typická nejasnou vyrážkou, která ovšem nesvědí.

Teprve třetí fáze způsobuje nakaženému nepředstavitelná muka. „Další fáze je latence a tam už jsou vážné potíže neurologické, kardiologické a další. Může to končit i smrtí,“ osvětlil přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Během letních měsíců odborníci očekávají další nárůst případů. „Apelujeme na populaci, aby si pečlivě vybírali partnery a volili vhodný způsob ochrany,“ uzavřel profesor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mistrovství světa řečí čísel: Na kolik si přišel stát, svaz a kdo prodělal desítky milionů?

Tagy: