Evropská zbabělost a mimoňství. Platit teroristům z Hamásu je vrchol zvrácenosti, říká expert

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký

360° 20.10.2023

Evropská unie prokázala oznámením zvýšení své pomoci směřované do Palestiny „zbabělost a mimoňství“, zhodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Podpora, která má jít civilistům, podle něj ve výsledku stejně pomůže Hamásu, který v současnosti stále drží značné množství unesených lidí, z nichž několik má evropské pasy. Platit v této situaci teroristům, kteří drží „naše“ rukojmí a mučí je, je podle Mikuleckého vrcholem zvrácenosti.

Evropská pomoc pro Palestinu má podle Mikuleckého dvě roviny. „Jednou je evropská zbabělost, druhou je evropské mimoňství. Zbabělost vychází částečně z toho, že bohužel velká část rozhodujících zemí jako Německo nebo Francie má poměrně významné menšiny lidí, kteří nenávidí naši civilizaci a nepřijali náš způsob života. Evropští politici to vnímají a mají pocit, že když budou do Gazy posílat humanitární pomoc nebo peníze, tak si kupují čas a mír v evropských ulicích,“ popsal v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Palestinci si zvolili nelidské vedení, nesou část viny, říká Vondra. Nefér argument, míní Gregorová

„Mimoňství“ se podle něj projevuje tím, že si evropští politici neuvědomují důsledky posílané pomoci. „Viděli jsme tady i naši eurokomisařku Jourovou, která tvrdí, že má nad tím kontrolu. Nemá kontrolu vůbec nad ničím. Viděli jsme vybavení teroristů, kteří pronikli do Izraele. Používají lékárničky z humanitární pomoci ve své výzbroji. Máme dost důkazů, že sušené mléko, které se dodává jako humanitární pomoc, se prodává v Gaze v obchodech. Příjem z toho jde Hamásu,“ doplnil Mikulecký.

Věra Jourová (ANO) v pondělí v České televizi „naprosto vyloučila“, že by humanitární pomoc z EU mohla skončit v rukou Hamásu. „Jsou to peníze, které se nedostanou do rukou palestinské samosprávě. Jdou agenturám OSN a osvědčeným organizacím, které nám zaručují, že peníze dojdou tam, kde jsou potřeba. Nesmíme financovat terorismus ani nepřímou cestou,“ uvedla.

Podobný pohled sdílí i místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09). „Mimoňství podle mě převládá trochu víc. Nebo neschopnost se věcem postavit čelem. Evropa by si měla uvědomit, že v takových situacích je opravdu potřeba táhnout za jeden provaz. Když jeden den eurokomisař prohlásí, že se všechno zastaví a druhý den předsedkyně Evropské komise řekne, že se to naopak ztrojnásobí, důvěra lidí v evropské instituce bude rapidně klesat,“ uvedl. Západ podle něj navíc částečně ztratil pud sebezáchovy a přestal být schopný identifikovat zlo a čelit mu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Netušil, že mu jde o život. Matka popsala poslední chvíle mladého Čecha zavražděného Hamásem

Tagy: