Vondra: Palestinci si zvolili nelidské vedení, nesou část viny. Nefér argument, míní Gregorová

Alexandr Vondra byl hostem ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vondra a Gregorová o humanitární pomoci Gaze

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS hájil izraelské zákazy jakýchkoli dodávek do Pásma Gazy. Podle něj si Palestinci sami zvolili nelidskou vládu a za dopady jejího jednání nesou část viny. Jeho kolegyně Markéta Gregorová (Piráti) s argumentem nesouhlasila a připomněla, že poslední volby se konaly už před 17 lety. Současní mladí lidé tak prý o osudu své země vůbec nerozhodovali.

Vondra uznává, že situace v Pásmu Gazy je „strašlivá“ a sluší se tam posílat humanitární pomoc. „Dodávky potravin, vody, léků a podobně – převážně materiální pomoc, kde prostor ke zneužívání není tak velký,“ uvedl. Za opačný případ považuje pomoc rozvojovou, která je založena na posílání peněz.

ČTĚTE TAKÉ: Lidské zlo nezná mezí, řekl Biden. Hamás přirovnal k Putinovi a slíbil velkou pomoc Izraeli

Gregorová zdůraznila, že bylo vždy sledováno, kam peníze putují a zda se naplňují konkrétní projekty, jako je výstavba škol nebo vodní systém. Současně ale uznala, že kontrola by měla být ještě přísnější.

V humanitární pomoci ale spatřuje jediné východisko pro zabránění migrace a radikalizace. „V tuto chvíli tam není k žití, není tam voda ani jídlo. Když tam ale bude humanitární pomoc, tak ti lidé nebudou muset opouštět své domovy a snažit se dostat do Evropy,“ sdělila a dodala, že Hamás radikalizuje zejména zoufalé lidi.

Vondra i Gregorová se shodli na tom, že nechat malé děti vyhladovět nebo uplatňovat kolektivní vinu na všechny Palestince je absurdní. V případě Izraele, který zastavil dodávky vody, elektřiny a jídla, byl ale Vondra méně kritický. Argumentoval tím, že Izrael je ve válce a situace je z jeho pohledu odlišná. „Palestinci si navíc Hamás zvolili v roce 2006. Od té doby tam žádné volby nebyly. Čili na tom také nesou svou vinou, zvolili si nelidské vedení,“ řekl.

Na to však Gregorová ostře zareagovala: „To bylo před 17 lety, mně před 17 lety bylo 13 a představa, že někdo teď vyhodnocuje moje právo na to, jestli mě můžou vybombardovat rakety na základě toho, že v mých 13 byla zvolena teroristický organizace, není vůbec fér,“ uvedla. Doplnila, že Hamás sliboval něco, co nakonec nenaplnil, a od té doby lidé neměli šanci na změnu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pět minut hrůzy. CNN zveřejnila video, které odhaluje řádění Hamásu i přípravy na útok

Tagy: