Hamás propustil matku s dcerou. Američanky přijely do Izraele slavit, pak zažily 14 dní hrůzy

Propuštěné Američanky Judith Raananová a její 17letá dcera Natalie v doprovodu izraelské armády a pracovníků Červeného kříže

Válka v Izraeli (20.10.2023)

Hnutí Hamás z Pásma Gazy propustilo dvě americká rukojmí — matku s dcerou, která drželo od krvavého útoku na Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to v pátek oznámilo ozbrojené křídlo Hamásu a informaci později potvrdila izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Podle stanice CNN jsou Američanky v Izraeli a starají se o ně bezpečnostní složky. Prezident USA Joe Biden řekl, že se „po 14 dnech hrůzy brzy setkají se svojí rodinou“.

„Jsem přešťastný, že dvojice se brzy vrátí ke své rodině, která se ohromně strachovala. Na návratu amerických občanů vzatých jako rukojmí Hamásem jsme pracovali nepřetržitě. Děkuji vládám Kataru a Izraele za jejich spolupráci,“ stojí v prohlášení Bílého domu. Podle mluvčího Izraelských obranných sil Daniela Hagariho jsou obě ženy v péči bezpečnostních složek a na území Izraele, píše CNN.

Hamás mu zajal ženu a dvě dcery, zoufalý otec cítí pocit viny. Celý rozhovor najdete v reportáži:

ČTETE TAKÉ: Vondra: Palestinci si zvolili nelidské vedení, nesou část viny. Nefér argument, míní Gregorová

Propuštěnými jsou podle webu Times of Israel (ToI) Judith Raananová a její 18letá dcera Natalie původem z Evanstonu nedaleko Chicaga v Illinois. Do Izraele přijely oslavit 85. narozeniny svého příbuzného a židovský svátek Simchat Tóra. Hamás je zajal v kibucu Nahal Oz asi kilometr a půl od hranice Pásma Gazy.

Hamás do Pásma Gazy unesl kolem 200 rukojmí, z toho podle americké televizní stanice PBS bylo nejméně 13 Američanů. Páteční propuštění je podle Reuters výsledkem katarského vyjednávání; Katar povoluje radikálním islamistickým skupinám jako Hamás nebo Tálibán mít ve svém hlavním městě Dauhá jedno ze sídel, což mu umožňuje udržovat s nimi dobré vztahy a v krizích fungovat jako prostředník při diplomatických jednáních, podotýká magazín The Atlantic.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí podle Reuters uvedl, že jeho úřad „mnoho dní jednal se všemi stranami“, a že doufá v „propuštění všech civilních rukojmí všech národností“. Jednání podle něj budou pokračovat.

Propuštění alespoň zadržených žen a dětí výměnou za palestinské ženy a děti držené v izraelských věznicích žádal Katar od Hamásu už od minulého týdne, píše stanice France 24.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá podle Reuters řekl, že Američanky hnutí propustilo „z humanitárních důvodů a aby dokázalo Američanům a světu, že prohlášení (amerického prezidenta Joea) Bidena a jeho fašistické administrativy jsou nepravdivá a nepodložená“. Biden ve svých prohlášeních připodobňoval krvavé činy Hamásu k počínání Islámského státu.

Hamás tvrdí, že sám v Pásmu Gazy drží 200 rukojmí a 50 dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Přes 20 rukojmí podle Hamásu zabily izraelské nálety.

Tagy: