Česko čeká sněhová nadílka. Zasáhnou nás celodenní mrazy, na Šumavě až -20 °C

Sněžení

Češi si v právě začínajícím týdnu užijí sněhovou nadílku. Sníh začne padat již od noci z pondělí na úterý a bude tomu tak až do příštího týdne. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na začátku týdne meteorologové očekávají ještě jasnou až polojasnou oblohu, ale jak se bude chýlit ke konci, začne být hlavně oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat maximálně mírně nad nulou.

V pondělí meteorologové z ČHMÚ ještě sněžení neočekávají. Během dne hlásí jasno až polojasno, byť z počátku dojde v některých místech na nízkou oblačnost, někde i na mrznoucí mlhy. Oblačnosti bude odpoledne a večer v zemi postupně přibývat. Odpolední teploty dosáhnou nanejvýš 1 °C. Na horách pak bude povětšinou -5 °C. Nejnižší teploty jsou podle meteorologů aktuálně na Šumavě, kde je až -20 °C.

Už od noci z pondělí na úterý však začne padat sníh. Očekávat jej lze především na západě a severozápadě Čech. Nejnižší noční teploty hlásí meteorologové mezi -3 až -7 °C, ale při déletrvající zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce i kolem -10 °C. Na severozápadní polovině Čech se už během noci začne oteplovat. Na horách dojde místy i na sněhové jazyky. Od rána lze čekat zataženou oblohu a občasné sněžení či sněhové přeháňky od severozápadu. V místech pod 400 metrů nad mořem může dojít k přechodným srážkám jak smíšeným, tak dešťovým. Nejvyšší denní teploty dosáhnou od -3 do +1 °C.

Během středy hlásí ČHMÚ četné sněhové přeháňky a na horách dokonce trvalejší sněžení. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat v rozmezí -1 až +3 °C, naopak nejnižší noční budou od 0 až do -4 °C. Nadále bude ve vyšších polohách docházet k tvorbě sněhových jazyků.

Sněhovou nadílku lze předpokládat i na čtvrtek. Na občasné sněžení by mělo dojít na většině území země, případně můžeme čekat sněhové přeháňky. Teplota se během dne vyšplhá maximálně na -4 až 0 °C. Během dne očekávají meteorologové oblačno až zataženo.

Stejně tak by obloha měla vypadat i v pátek. I nadále ČHMÚ počítá s občasným sněžením na většině území, přičemž nejvyšší denní teploty se oproti čtvrtku mírně sníží na -5 až -1 °C. Naopak během noci by teploměry mohly ukazovat až -10 °C.

Na víkend pak meteorologové očekávají prakticky stejné počasí jako ke konci pracovního týdne. Opět platí vyhlídka na oblačno až zataženo a místy na občasné sněžení či sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi -7 až -2 °C. Naopak nejnižší noční by mohly dosahovat -8 až -13 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti dokonce i kolem -16 °C.

Tagy: