Izrael přirovnávají k Rusku. Demonstrující po celém světě se neštítí mávat vlajkami Hamásu

Lidé ve světě vyšli na mnoha místech do ulic, aby podpořili Palestinu. Snímek pochází z nizozemského Eindhovenu.

V horní části Václavského náměstí demonstrovaly desítky lidí proti odvetným krokům Izraele v Pásmu Gaz

Příznivci Palestiny po celém světě ve velkém vyšli do ulic, aby zemi v době války „jejího“ Hamásu s Izraelem vyjádřili podporu. Na řadě míst však došlo ke konfliktu demonstrujících a policistů. V Praze na akci dorazila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), nesla však izraelskou vlajku.

„Zastavte válku“, „Svoboda Palestině“, „Odpor muslimů proti Izraeli je spravedlivý“ nebo že „Izrael dělá Palestině to, co Rusko Ukrajině“. To je jen pár příkladů hesel, která v uplynulých dnech hlásali protestující na akcích k podpoře Palestiny v evropských městech i jinde ve světě.

Kupříkladu v Amsterdamu v minulém týdnu přišlo až 15 tisíc lidí, jak s odkazem na úřady hlásila nizozemská veřejnoprávní televize NOS. „Během druhé světové války byli obětmi Židi a dnes to vypadá, že obětmi jsou Palestinci. Jako bychom se nedokázali poučit z historie,“ komentoval pro zmíněnou stanici účastník demonstrace jménem Ragim.

Ačkoliv Nizozemci zakázali na protest přinést vlajky Hamásu či Hizballáhu, televize NOS informovala o třech zatčených, přičemž jeden z nich měl právě symbolem prvně zmíněné teroristické organizace mávat.

V rakouské Vídni se sešlo několik stovek příznivců Palestiny. Před těmi agresivními dokonce museli ustupovat policejní těžkooděnci.

Pochod namířený proti Izraeli se uskutečnil rovněž v belgickém Bruselu, italském Miláně či třeba v jihoamerickém Chile. Nepřekvapí ani akce v arabských zemích jako Maroku. V tamním hlavním městě Rabat prošly podle izraelského listu The Times of Israel desítky tisíc podporovatelů Palestiny. K vidění zde měly být vlajky Hamásu a transparenty s nápisem „Hamás je Palestina“.

Tisíce lidí vyšly do ulic podpořit Palestinu i v Londýně či Paříži. V hlavním městě Francie došlo na násilnosti a policisté museli zakázanou demonstraci potlačovat. Strážci zákona proti příznivcům Palestiny použili slzný plyn. I zde se zatýkalo.

Pražský protest s proizraelskou ministryní

Demonstrace se uskutečnila rovněž v Praze. Na Václavské náměstí přišly dvě až tři stovky lidí. „Hamás nejsme a terorismus též nepodporujeme,“ pronesla mimo jiné jedna z účastnic protestu, která promluvila ke shromáždění. Volala po míru a ukončení krveprolití. Další z dívek CNN Prima NEWS řekla, že protestuje proti „genocidě, která se odehrává v Palestině“.

Na akci zamířilo také několik příznivců Izraele. Mezi nimi byla zabalená ve vlajce ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Jednoznačně jsem na straně Izraele, který vede obranu válku a má moji plnou podporu, jako ji měl v minulosti,“ řekla redakci šéfka resortu obrany s tím, že „každý soudný člověk musí dnes stát na straně Izraele“.

V Praze nebylo nutné, aby policie proti demonstrantům na jedné či druhé straně zasahovala.

Tagy: