Návrat pogromů a přenesení války do Evropy? Na domech židů v Německu se objevují hvězdy

Nasprejovaná Davidova hvězda

Politický geograf Jelen o situaci v Pásmu Gazy

Na zdech židovských domů v Berlíně se objevily nasprejované Davidovy hvězdy. Tamní policie již dostala oznámení o několika takových případech. Incidenty nápadně připomínají situaci se sílícími projevy antisemitismu v Německu ve 30. letech. Může to být signál, že příznivci Hamásu chtějí přenést válku i fyzicky do ulic evropských měst, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS politický geograf a odborník na etnické konflikty Libor Jelen.

Neznámí pachatelé ve čtvrtek nakreslili Davidovu hvězdu na vstupní dveře bytového komplexu v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg, ve kterém žije židovka. Na sociální síti X na to upozornila redaktorka deníku Bild Antonia Yaminová. Berlínská policie potvrdila deníku Tagesspiegel, že případ vyšetřuje jako podněcování nenávisti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás má americké zbraně z Afghánistánu. Rusko mu mělo poslat i arzenál z Ukrajiny

Když se žena pokoušela policii případ nahlásit, operátor linky byl prý milý, moc jí ale nepomohl, tvrdí Yaminová. „Když jsem to viděla, volala jsem policii, ale řekli mi, že v současnosti nemají kapacitu to řešit a měla bych to ohlásit přes internet. Doporučili mi, abych hvězdu odstranila, aby nezpůsobila další reakce. Dnes nepůjdu do synagogy a nebudu na ulici mluvit hebrejsky,“ citovala otřesenou ženu židovského původu novinářka.

Na sociálních sítích se objevilo i několik dalších fotografií, zachycujících domy označené šesticípou hvězdou. Podle deníku Telegraph dostala policie v sobotu další tři oznámení, která vyšetřuje. Šéf civilní kontrarozvědky spolkové země Durynska Stephan Kramer v rozhovoru pro list Handelsblatt varoval, že podporovatelé Hamásu „se již nemusejí zastavit jen u nenávistných verbálních projevů. Mohou i provádět útoky cílené na židovské budovy a jedince“.

Plivání i vyhrožování

Další ze žen, zasažených projevy nenávisti, je Yael, která si nepřála zveřejnit celé své jméno. Davidovu hvězdu zahlédla na budově poblíž svého domova. V pátek, kdy Hamás vyzval celý muslimský svět k mobilizaci, zvažovala, zda poslat děti do školy. „Když jsem viděla tu hvězdu, nechala jsem je doma. Nežijeme ve čtvrti, kde bych musela dětem říkat, aby nemluvily hebrejsky, ale i na to nakonec došlo,“ citoval ji deník Times of Israel.

V Německu podle médií zároveň roste počet i dalších projevů nenávisti vůči židům, kdy se setkávají s vyhrožováním, verbálními útoky či pliváním. Mnoho židovských restaurací i škol kvůli obavám dočasně zavřelo.

Jelen: Je možné, že válku chtějí přenést do ulic Evropy

Situace je podle politického geografa Libora Jelena znepokojující. „Určitě je to nepříjemné. Jsou to tvrdě vyjádřené projevy návratu k antisemitismu. Může to vyvolávat velmi nepříjemný pocit mezi obyvateli židovského původu, ale obecně i u Němců, kteří jsou na to velmi citliví,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS.

Důležitější, než co incidenty znamenají pro Němce, je podle něj, co znamenají celkově: „Přívrženci Hamásu se tímto způsobem snaží ukazovat svoji sounáležitost s Palestinci v Pásmu Gazy a na Blízkém východě i přenést konflikt mimo toto území do Evropy, na Západ. Chtějí tím naznačovat, že i Západ je viníkem problému, který vnímají jako útisk. Je možné, že chtějí i fyzicky válku přenést do ulic evropských měst,“ zhodnotil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teroristé chovají židovské děti v náručí. Chtějí překrýt zrůdnosti, míní Mareš

Tagy: