Evropu opět zasáhne vlna extrémních veder. Podívejte se, kde teploty překročí 45 stupňů

Vedra v Praze, ilustrační snímek

Počasí 9.8.2023 7:07

Po chladném počasí a vydatných deštích, které v posledních dnech sužovaly například Slovinsko a Chorvatsko, zesílí na jihozápadě Evropy opět vlna veder. Podle meteorologů z webu Severe Weather by nejvyšší teploty mohly ve Španělsku vyšplhat až na 45 °C. Začátkem nového týdne by se navíc vedra mohla rozšířit i do západní Evropy.

Po červencové vlně veder, kdy nejvyšší teploty v Evropě překračovaly i 45 °C, přišlo ochlazení, déšť a záplavy. V severní Itálii na konci července spadla kroupa o průměru 19 centimetrů, v německém městě Reutlingen musely v sobotu vyjet do ulic sněžné pluhy, aby odklidily třiceticentimetrovou vrstvu krup. Povodně, které první srpnový týden zasáhly Slovinsko, si vyžádaly nejméně šest životů, rozvodněné jsou i řeky v Chorvatsku a chladné a deštivé počasí panuje také u nás. Podle meteorologů z webu Severe Weather by ale brzy měl nastat obrat. „Do jihozápadní Evropy se rozšiřuje nová vlna parných veder, která se bude do poloviny srpna šířit na sever a východ,“ uvedli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další tornádo v Česku, tentokrát se prohnalo Zlínskem. Meteorologové zjišťují podrobnosti

Vlna veder se už začíná projevovat na Pyrenejském poloostrově. „O víkendu se do Španělska a Portugalska šířil proud horké vzduchové hmoty ze severozápadní Afriky. V nadcházejících dnech bude teplo zesilovat, přičemž koncem týdne se teplo postupně rozšíří i do západní Evropy,“ předpovídají meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Do víkendu má vlna veder zesílit a rozšířit se dál do Evropy. Do Itálie a Řecka by se vysoké teploty měly vrátit v polovině srpna. „V sobotu a v neděli výrazně zesílí vedra ve Španělsku a Portugalsku,“ napsali meteorologové s tím, že denní teploty po víkendu přesáhnou i 45 °C.

Ve čtvrtek zasáhnou vyšší teploty také Francii. „Nejvyšší teploty by se měly pohybovat nad 35 °C ve spodních dvou třetinách země, na severu směrem k Beneluxu a Lamanšskému průlivu by se měly pohybovat těsně pod třicítkou,“ uvedli meteorologové.

O nacházejícím víkendu se má oteplit také v Česku. V sobotu se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi 26 až 30 °C, v neděli pak mezi 27 až 31 °C. Podobné podmínky by pak měly panovat i v příštím týdnu, vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Podle dlouhodobého výhledu by ve dnech kolem 20. srpna měly panovat lehce nadprůměrné teploty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se tělo vaří. Podívejte se, jak lidské orgány reagují na extrémní horka

Tagy: