Podmínka za znásilnění a zneužití šesti chlapců? Exces bez trvalých následků, vysvětlil soudce

Muž, který mezi roky 2018 až 2021 pohlavně zneužil a znásilnil šest nezletilých chlapců, dostal od soudu podmínku

Muž znásilnil několik chlapců

Šlo o exces bez trvalých následků. Tak vysvětluje předseda senátu brněnského krajského soudu tříletou podmínku s odkladem na pět let pro 34letého muže, který mezi roky 2018 až 2021 pohlavně zneužil a znásilnil šest nezletilých chlapců. Trest na základě navržené dohody mezi státním zástupcem a obhájcem obviněného však soudce označil za relativně mírný. Muž musí podstoupit ambulantní sexuologickou léčbu. Ke skutku se přiznal a projevil lítost.

„Soudu se trest zdá relativně mírný,“ přiznal v rozhovoru pro Deník N předseda senátu Roman Kafka. Na druhou stranu – podobně jako státní zástupce – zmínil, že obžalovaný žil dosud řádným životem, byl podroben sexuologické ochranné léčbě nařízené soudem a také se omluvil všem poškozeným. Ti prý omluvu akceptovali a zároveň přijali peněžité plnění nemajetkové újmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z pohledu útočníka s mačetou. Muž ve Frýdlantu po zásahu policistů zkolaboval a zemřel

Poprvé se muž činu dopustil v roce 2018, kdy jako vedoucí letního tábora v Rokytnici nad Rokytnou na Třebíčsku zneužil dvanáctiletého chlapce. V dalších třech letech zneužil v Břeclavi pět chlapců ve věku od deseti do 14 let. V chatě v zahrádkářské kolonii několikrát využil toho, že spí, a s úmyslem vlastního uspokojení je osahával na genitáliích ve snaze docílit ejakulace poškozených.

„(Jeho) jednání je sice právně kvalifikováno jako pohlavní zneužívání a znásilnění, ale nejednalo se přímo o fyzické vniknutí do těla poškozených. Většinou šlo o doteky, kontakty, o dráždění rukou a tak dále. Ani nebylo zaznamenáno, že by jednání mělo nějaké trvalé následky. Byl to opravdu exces z jeho života,“ sdělil soudce Kafka.

Sám obžalovaný ve čtvrtek u soudu uvedl, že se dopustil největší chyby ve svém životě. „Udělám vše pro to, aby se to již nikdy neopakovalo,“ řekl 34letý muž. Rovněž dodal, že ani v budoucnu nebude pracovat s mládeží, což ale dohoda o vině a trestu mezi státním zástupcem a obhájcem neřešila.

Jak už bylo naznačeno, státní zástupce Marek Vagai dohodu odůvodnil osobností obviněného, jeho zmenšenou příčetností a také tím, že se léčí. „Dosud nebyl trestán, projevil opravdovou lítost, doznal se a od začátku spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení. Zákaz práce s dětmi nedostal, protože sám od ní dobrovolně upustil,“ uvedl s tím, že muž se také omluvil a poškozeným uhradil odškodné ve výši od 20 do 35 tisíc korun.

Tagy: