Exhibice Pirátů. Chtějí se mstít bývalým prezidentům, kritizoval Hrnčíř návrh zmrazit rentu

Václav Klaus a Miloš Zeman

Poslanec SPD Jan Hrnčík a poslankyně za STAN Pavla Pivoňka Vaňková o konsolidačním balíčku

Návrh šéfa poslanců České pirátské strany Jakuba Michálka škrtnout dva miliony korun ročně na vyšší rentu a náhradu pro bývalé prezidenty České republiky, je podle poslance SPD Jana Hrnčíře pouhou exhibicí Pirátů, kteří se chtějí pomstít bývalým prezidentům – Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi. Řekl to v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. Poslankyně STAN Pavla Pivoňka Vaňková uvedla, že připomínky opozice i koaličních stran budou ještě předmětem koaličního projednávání.

„Do značné míry to skutečně vnímám tak, že jde o vyrovnávání účtů,“ sdělil Hrnčíř s připomínkou, že částka, o které se jedná, je z hlediska státního rozpočtu naprosto marginální: „To není ani za desetinnou čárkou státního rozpočtu, takže je to opravdu taková bouře ve sklenici vody,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Konsolidační balíček odstartuje peklo. Dusno je kolem vína, vody nebo hazardu

Vládní balíček k ozdravení financí počítá se zvýšením renty pro bývalé prezidenty. Exprezident má měsíční „výsluhu“ 50 tisíc korun a stejnou částku pobírá jako náhradu na nájemné za kancelář a na odměnu asistenta. Podle návrhu by od příštího roku měly náhrada i renta odpovídat platu poslance, což je pro letošek 102 400 korun.

Tento návrh však podle Pirátů nyní nedává smysl: „Je období ekonomické krize a lidé na všech úrovních si utahují opasky. Rodiny šetří, politici zmrazují platy, státním úředníkům se má brát a seniorům se zpomaluje růst důchodů,“ píší na svém Twitteru a dodávají, že konsolidační balíček má peníze šetřit, ne rozdávat.

Pod příspěvkem se objevila řada odlišných názorů „Tohle je stejně nedůstojné, jako když kdysi ODS šaškovala s rentou pro Havla. A částka se neměnila dvacet let,“ poznamenal politický komentátor Jindřich Šídlo a doplnil: „Kdysi se země rozhodla, že se postará o svoje bývalé prezidenty. Není to nutné, samozřejmě. Ale pokud teda si pořád myslíme, že se o ně stát starat má, tak to nemá být v částce z roku 2003.“

Člen pirátské strany Daniel Altman Galuszka ale návrh obhajoval takto: „V roce 2022 činil měsíční plat prezidenta 302 700 Kč, náhrada pak 281 700 Kč. Zeman byl prezident osm let. Jestli si z toho nenašetřil na důchod, stejně jako to musíme udělat my všichni ostatní, tak si říkám, jak je vlastně možné, že člověk takto finančně gramotný vedl ČR,“ sdělil.

Zda bude k pozměňovacímu návrhu poslance Pirátů Jakuba Michálka přistoupeno, dosud není jasné. Podle Vaňkové to ještě všechno bude předmětem koaličního projednávání: „Samozřejmě všechny strany mají ještě připomínky ke konsolidačnímu balíčku. Proto ho projednáváme v prvním čtení, abychom si na základě připomínek opozice, ale i jednotlivých koaličních stran, všechny tyhle věci ujasnili a přistoupili k nim,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s poslancem SPD Janem Hrnčířem a poslankyní STAN Pavlou Pivoňka Vaňkovou, ve kterém okomentovali například současné jednání o konsolidačním balíčku, si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy:
Miloš Zeman Václav Klaus Česká pirátská strana Jakub Michálek Starostové a nezávislí Jindřich Šídlo Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř Pavla Pivoňka Vaňková