Zeman: Zvýšení prezidentské renty je v pořádku. Na člun se chystám, i když mi nohy neslouží

Miloš Zeman

Rozhovor s Milošem Zemanem

Je to v pořádku, ale o nic takového jsem nežádal, řekl o plánovaném zvýšení renty pro bývalé prezidenty Miloš Zeman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Podle něj je komické, že se média na „bulvární téma“ soustředí, protože makroekonomický efekt je naprosto nulový. Redakci zároveň prozradil, že se v létě chystá na vodu – tradičně ve svém žlutém nafukovacím člunu.

Vládní balíček k ozdravení financí počítá se zvýšením renty pro bývalé prezidenty. Exprezident má měsíční „výsluhu“ 50 tisíc korun a stejnou částku pobírá jako náhradu na nájemné za kancelář a na odměnu asistenta. Podle návrhu by od příštího roku měly náhrada i renta odpovídat platu poslance, což je pro letošek 102 400 korun. Úprava by se nyní týkala Václava Klause a Miloše Zemana.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stávková pohotovost odborů je úlet. Ztrácí nervy a neumí ani říct, co jim vadí, uvedl Kovanda

Bývalý prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS plánované zvýšení renty uvítal. Zdůraznil ale, že o to nikdy nežádal. „Nevadí mi to, je to v pořádku. O nic takového jsem ale samozřejmě nežádal,“ řekl Zeman.

Makroekonomický efekt je nula

Podle něj je komické, když se na toto „bulvární téma soustředí pozornost bulvárních médií“. „Jedná se o dva lidi a makroekonomický efekt je naprosto nulový,“ zdůraznil bývalý prezident.

Ve středu Zeman přijímá ve své kanceláři řadové občany. „V plánu mám také rozhovor a potom jedu po dlouhé době do Jazzové sekce. V programu je vzpomínka na Francois Mitterranda (francouzský levicový politik, pozn. red.), se kterým se můj přítel Karel Srp (předseda Jazzové sekce, pozn. red.) setkal při jeho návštěvě, tehdy ještě komunistického, Československa,“ popsal Zeman.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zároveň prozradil, že se letos chystá na vodu, a to tradičně ve svém žlutém nafukovacím člunu, ve kterém bude brázdit rybník v Novém Veselí na Vysočině. „Na vodu se chystám. I když mi nohy neslouží, veslovat ještě umím,“ řekl Zeman.

Tagy:
rozhovor Miloš Zeman CNN Prima NEWS Václav Klaus Karel Srp François Mitterrand Komunistické Československo