PŘEHLEDNĚ: Konsolidační balíček odstartuje peklo. Dusno je kolem vína, vody nebo hazardu

Opoziční obstrukce v Poslanecké sněmovně. Poslanci na protest obsadili řečnický pultík. (3. 3. 2023)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslaneckou sněmovnu čekají v následujících dnech perné chvilky. Opozice bude tvrdě obstruovat projednání konsolidačního balíčku. Změna více než šesti desítek zákonů má snížit zadlužení České republiky. V dolní komoře Parlamentu bude ale připraveno i několik pozměňovacích návrhů, které mohou podobu balíčku změnit. Které to jsou a nad čím panují i v koalici stále spory?

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) vystupuje na veřejnosti ohledně konsolidačního balíčku v jednotě. I když některá ministerstva vybrané návrhy ztrhala, šéfové resortů navrženou podobu balíku úspor jednohlasně schválili. Znatelné změny ale může balíček doznat během projednání v Poslanecké sněmovně.

V úterý od 09:00 můžete sledovat speciální vysílání CNN Prima NEWS: Škrty Fialovy vlády, kde přineseme živé vstupy ze Sněmovny, názory a komentáře expertů i analýzy.

Vládní neshody na konsolidačním balíčku

Úpravy se mohou týkat zejména daně z přidané hodnoty. Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) totiž chce zavést pouze dvě sazby DPH. Základní zůstane na 21 procentech a snížená bude 12 procent. Do základní sazby podle nynějšího návrhu spadne například i kojenecká voda. To kritizovali v minulosti někteří koaliční poslanci s tím, že jde o sociálně citlivé zboží, jež by mělo spadat do sazby snížené. Je proto reálné, že by v případě vody pro nejmenší mohlo ještě k úpravám v balíčku dojít. Očekává se, že další návrhy na úpravu zboží v rámci DPH ještě přibydou.

Hlavní změny DPH (návrh od r. 2024):

  • Snížení z 10 % na 0 % – knihy
  • Snížení z 15 % na 12 % – potraviny (bez nápojů), farmaceutické výrobky a zdravotnické prostředky, stavební práce, dětské autosedačky, pohřební služby
  • Zvýšení z 10 % na 12 % – léky, vodné a stočné, teplo, doprava, ubytovací a stravovací služby, vstupenky na kulturní či sportovní akce, bezlepkové výrobky, časopisy
  • Zvýšení z 10 % na 21 % (točené pivo, opravy obuvi či kol, kadeřnictví, noviny)
  • Zvýšení z 15 % na 21 % (nápoje, služby autorů a výkonných umělců, řezané květiny, palivové dřevo)

Koalice se láme například i u rozdělení peněz z hazardu. Výnosy z výběru se totiž částečně odesílají i obcím. Ty díky tomu profitují z toho, že mají na svém území společensky škodlivé herní automaty. Dříve se zejména lidovci nechali slyšet, že v tomto případě podají pozměňovací návrh, aby nedocházelo k motivaci provozovat hazard.

Patrně největší koaliční debata se ale očekává u nulové spotřební daně na tiché víno. Vládní představitelé totiž zatím nechávají na tento druh alkoholu výjimku. Proti se ovšem postavila například ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). „Pokud společnost a my politici budeme říkat, že nemůžeme zdanit alkohol, jehož negativní dopady jsou prokazatelné, a zároveň nebudeme investovat do vědy, výzkumu, do něčeho, co může ovlivnit naši budoucnost, tak je to špatně,“ uvedla.

Proti se staví lidovci, kteří argumentují tím, že by zdanění ohrozilo vinaře a cestovní ruch v Jihomoravském kraji. Podle informací CNN Prima NEWS navíc výjimku hájil i premiér Fiala. Případné zdanění tichého vína se ale může projednat i v budoucnu – mimo konsolidační balíček.

Co kritizuje opozice?

Opoziční poslanci se shodují, že konsolidační balíček poškodí každého. Podle hnutí SPD a ANO navíc návrh není adekvátně představen a například u škrtů dotací visí otazník. Zásadní rozpory zůstávají také u opatření, která dopadnou na živnostníky. To se týká zvýšení odvodů pro OSVČ a zvýšení daně u právnických osob.

Hnutí ANO také vadí zvýšení daně z nemovitosti, které by padlo především na majitele a následně i na podnájemníky. Bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO) například zkritizoval zvýšení DPH u služeb a řemesel nebo úpravu snížené sazby.

Jaký dopad bude mít zvýšení daně z nemovitosti, popisuje ekonom Vladimír Pikora:

Hnutí SPD kritizuje konsolidační balíček jako celek. Předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi například chybí, že se neřeší zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. Postrádá rovněž reformu exekucí.

Jaké návrhy by změnili Kalousek či Nerudová?

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se podivuje nad tím, že jeho strana prosadila přesun knih do nulové sazby DPH. Tiskoviny a časopisy přitom mají spadnout do základní sazby. „Proč má béčková detektivka přednost před vědeckým časopisem? A pornografický časopis před seriózními novinami? Dejte, proboha, knihy, časopisy i noviny do jedné sazby. Jejich rozdělení do tří sazeb je do nebe volající nesmysl, který navíc zkomplikuje a zdraží správu daně,“ uvedl Kalousek.

S podobným návrhem přichází i ekonomka a neúspěšná kandidátka na úřad prezidenta Danuše Nerudová. „V pondělí začíná Sněmovna projednávat konsolidační balíček. Není ideální. Je to výsledek kompromisu. Beru ho jako malý krůček k systémovým reformám, které musíme udělat, abychom udrželi krok se zeměmi kolem nás. Balíček ale obsahuje zjevné chyby, které by měly být odstraněny: 21 procent DPH u balené vody a rozdílná sazba DPH u novin a časopisů,“ uvedla.

Tagy:
časopis Miroslav Kalousek ODS Danuše Nerudová DPH ANO 2011 Česko vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky