Exclusive Tours: Cestování po Zemi je bez limitů. Teď nás čekají cesty do Vesmíru

Thorova studna

Exclusive Tours, generální ředitel Vladimír David

Dovolená je obvykle vytouženým časem plným odpočinku i dobrodružství. Záleží na tom, co člověk preferuje. V posledních letech je mezi českými cestovateli trendem nechat si naplánovat dovolenou přesně na míru. Právě to nabízí společnost Exclusive Tours, jejíž generální ředitel Vladimír David byl hostem v pořadu Interview PLUS. A jak říká - současná nelehká situace ve světě překvapivě cestování nikterak neomezuje. Naopak. O zájezdy ušité podle přání a požadavků je vysoký zájem a je potřeba zarezervovat si je s dostatečným předstihem.

Půl až tři čtvrtě roku. To je předstih, se kterým Vladimír David doporučuje objednávat dovolené v luxusních cestovních kancelářích. Ty svým klientům dokáží zařídit nejen dopravu a ubytování ve vysněné destinaci.

Když je přání rozkazem

„Neexistují u nás žádné katalogové zájezdy. Všechno se připravuje na míru klientům dle jejich požadavků a přání, takže to je asi to, co si můžete představit, a cokoliv si vymyslíte a je to v lidských schopnostech, tak vám to splníme,“ říká v pořadu Interview PLUS generální ředitel Exclusive Tours, jejíž hlavní motto zní: Zážitky, které si zapamatujete.

A klienti takovou snahu náležitě oceňují vysokým zájmem. „Obecně se překvapivě luxusní cestování potýká s poměrně omezenými kapacitami ubytovacích míst. Soupeříme s klienty ze zemí, jako jsou Spojené státy, Velká Británie a podobně, kteří jsou naučeni objednávat si své pobyty půl roku či tři čtvrtě roku dopředu. Američani nyní objednávají pobyty na prázdniny. Češi se začínají vyptávat na Vánoce a nový rok, takže čím dřív začnete poptávat a plánovat, tím lépe, protože máte širší nabídku možností,“ radí Vladimír David, jež šéfuje zkušeným travel designérům. „Travel designéři je člověk, který designuje dovolenou dle vašich požadavků a na základě svých zkušeností. V podstatě celý náš byznys je založený na tom, že travel designéři cestují po světě, navštěvují různá místa, abychom přesně věděli, kam klienta posíláme,“ vysvětluje CEO Exclusive Tours s tím, že tak klienty na místě určení nečeká žádné nemilé překvapení. Je předem prověřené, jaké služby v cílové destinaci poskytují, jak to tam skutečně vypadá. Nevychází se pouze z upravených a předem naaranžovaných fotografií a videí.

„Máme po celém světě síť prověřených partnerů, kteří nám pomáhají. Garantujeme, že vám na míru sestavíme program a pobyt dle vašich požadavků na stravování, ubytování, přístup k moři, jestli jedete s rodinou, bez rodiny, na svatební obřad, cokoliv si budete přát. Díky bohatým osobním zkušenostem jednoduše umíme doporučit opravdu zajímavé destinace, resorty a hotely, které by vás ani nenapadly. Následně garantujeme maximální spokojenost,“ dodává Vladimír David.

Když se sen stane skutečností

Být travel designerem se zdá být vysněnou prací mnoha lidí. Cestovat po světě a přitom na vlastní kůži poznávat místa, o nichž si mnozí mohou jen nechat zdát. A těm šťastným pomáhat s jejich objevením. Neznamená to ovšem, že travel designér cestuje nonstop. „Potřebujeme, aby připravoval  nabídky, ale řekněme tři až pět cest ročně v průměru.“

Nicméně v Exclusive Tours se na prvním místě plní přání klientů. „Nabízíme v podstatě cokoliv, co si vymyslíte. Třeba poznávací cesta v Guatemale, v Kostarice, kde přesně den po dni naplánujeme program tak, abyste viděli co nejzajímavější místa, zažili, co chcete zažít. Nebo safari v Africe. Pokud máte přání navštívit speciální podmořskou restauraci třeba na Maledivách, tak vám zajistíme místo, abyste se tam dostali a mohli si to užít s rybami plujícími okolo vás, let balonem nad pouští, cokoliv,“ vyjmenovává možnosti Vladimír David.

Je libo neokoukaný luxus? Indie je to pravé

95 % klientů cestovní kanceláře Exclusive Tours jsou Češi a Slováci, kteří se řadí ke konzervativním cestovatelům. Mezi nejžádanější destinace tak patří Maledivy, Mauricius, Seychely, Dubaj nebo Maroko. Ovšem sám generální ředitel Exclusive Tours doporučuje méně vyhledávanou zemi - Indii, kterou označuje jako zneuznaný cestovatelský ráj.

„Když řeknete Indie, tak si představíte v podstatě chudobu, slumy a podobně. Ale v luxusním cestování tam jsou neuvěřitelné paláce a komplexy, kde můžete být ubytováni s nejlepšími kuchaři světa, můžete vidět indické safari. To je jediné místo na světě, kde v tomto nastavení můžete vidět tygry i volně v přírodě a je to naprosto bezpečné.“

Stačí sdělit svá přání

Před samotným sestavením zájezdu na míru je třeba, aby klient v cestovní kanceláři sdělil, co od něj přesně očekává. „Jestli chce exotickou dovolenou, jestli chce vilku nad mořem. Zeptáme se ho na jeho preference ohledně stravování. A v neposlední řadě je samozřejmě důležitý rozpočet. Luxusní ubytování má různé úrovně, takže nejsou výjimkou resorty, kde zaplatíte několik milionů za týdenní pobyt,“ říká Vladimír David.

Klienty na místo dopraví privat jety. Právě po nich poptávka znatelně vzrostla. „Máme přístup do systému, kde vidíme dostupné private jety, objednáváme je našim klientům. To je v podstatě asi nejluxusnější způsob dopravy, ať už po Evropě nebo po světě. Můžete se dostat kamkoliv a nejste vázaní na to, jestli letecká společnost letí nebo neletí, protože obecně je velký nedostatek letenek.“

Je ale vcelku běžné, že se private jety kombinují s jiným druhem letecké dopravy. Například hydroplánem nebo vrtulníkem. „Na některé resorty se dostanete jenom vrtulníkem, takže kombinaci se meze nekladou a v podstatě cokoliv si budete přát, tak jsme schopni zajistit.“

Kromě letecké dopravy je trendy také luxusní cestování po vodě. „Máme partnery na všechno a všude po světě máme prověřená místa. Pokud přijde poptávka na luxusní jachtu, tak to umíme zajistit od nejmenších lodí po obrovské motorové lodě.“

Čím náročnější přání, tím větší výzva

I v oblasti luxusních dovolených na míru existují klienti, kteří chtějí něco neobvyklého. A nemusí se nutně jednat o požadavek na trávení volného času.

„Asi nejvíc nestandardní požadavek, který jsme měli - vycházela nová kolekce kabelek, která se prodávala jenom v Bangkoku. Měla velmi omezený počet kusů, které se daly koupit. A náš klient si objednal asistenci s koupením té kabelky, aby ji mohl věnovat jako vánoční dárek své manželce. Letěli jsme tedy do Bangkoku, vystáli frontu a klientovi přivezli kýženou kabelku.

Měli jsme požadavek na zápasy sumo na nejexkluzivnější místo v tom zápasnickém ranku, kde máte přísné předpisy, jak musíte být oblečení, co můžete a nemůžete dělat. Podařilo se nám to sehnat. Nebo jsme přepravovali pouze psa z Evropy do Ameriky. Pejsek šampion letěl jenom s posádkou na další vlnu výstav v Americe,“ vzpomíná na různá přání klientů Vladimír David.

Inflace v luxusním cestování nehraje roli

O luxusní cestování je navzdory vysoké inflaci stále velmi vysoký zájem. A to do té míry, že nabídka jen tak tak uspokojí poptávku. „My se po covidu pereme s omezenou kapacitou ubytovacích míst a stejně tak s omezenou kapacitou přepravních společností, takže v zásadě nepociťujeme přímý dopad té zhoršené ekonomické situace,“ říká Vladimír David.

Plnění přání náročných klientů samozřejmě znamená také velký závazek. Je potřeba být k dispozici nepřetržitě. I pro případ nenadálých událostí, což Vladimír David dobře ví: „Garantujeme dostupnost 24 hodin 7 dní v týdnu. Kdykoliv nám klient může zavolat s jakýmkoliv problémem. My ho řešíme a samozřejmě jsme během historie firmy řešili spoustu, řekněme i nepříjemných situací. Staly se nějaké úrazy a museli jsme přepravovat klienta zpátky do Čech. To je výhoda toho, že nejsme úplně malinkatá cestovní společnost. Jsme schopni zajistit nepřetržitou péči pro klienty, ať už tady v Čechách nebo na místě s partnery a podobně.“

Cesta do Vesmíru? Jednou snad ano

V cestování po Zemi se meze nekladou. A velkým cílem Exclusive Tours je cestování do Vesmíru.

„ Je to můj sen, abychom byli vlastně první cestovní kancelář v České republice, která doveze prvního turistu do vesmíru. To je takový můj backet list pro klienty, co bych chtěl dokázat, že zvládneme. Usilovně na tom pracujeme.

Ale umíme de facto zajistit všechny kontinenty, umíme zajistit cestu na severní pól nebo cestu ledoborcem v Severním Ledovém oceánu. Historicky jsme měli cestu v ruské atomové ponorce. Destinace jsou v podstatě všude po světě: Jižní Amerika, Severní Amerika, Asie atd. Cokoliv si myslíte,“ uzavírá Vladimír David.

Tagy: