Exkluzivní průzkum: Dopady krize pociťuje 8 z 10 Čechů. Tři procenta už situaci nezvládají

Většina Čechů se kvůli zdražování již musela uskromnit. Současnou situaci nezvládají tři procenta občanů, značné potíže hlásí šestnáct procent lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS, který se zaměřil na dopady ekonomické situace na domácností.

Drahota začíná velmi razantně promlouvat do rozpočtů domácností. V průzkumu STEM pro CNN Prima NEWS jen necelá pětina oslovených zástupců domácností uvedla, že se jich zdražování zatím nijak netýká.

K určité formě úspor muselo přistoupit 62 procent Čechů. „Necelá pětina má značné potíže se zvládáním placení výdajů (16 procent) a nebo jsou již problémy tak velké, že situaci řešit nezvládají (3 procenta),“ uvádí průzkum.

Za největší příčinu problému lidé považují zdražování potravin. Kvůli nim se muselo uskromnit 62 procent dotázaných. Do určité formy úspor vstoupili Češi i z důvodu drahých energií (51 procent) a kvůli drahému spotřebnímu koši (42 procent).

Data společnosti STEM také potvrzují, že věk není rozhodujícím faktorem toho, jak domácnosti vychází s penězi.

Lidé se středoškolským vzděláním z patnácti procent tvrdí, že svou situaci již nezvládají. Oproti tomu lidé se základním vzděláním to uvádějí jen v pěti procentech případů.

Podle pohlaví uvedlo 22 procent mužů, že se jich zdražování zatím citelně netýká. Podobnou situaci vnímá pouze 17 procent žen. 15 procent mužů pak uvedlo, že mají značné potíže s ekonomickou situací. U žen se tato odpověď vyskytla v 17 procentech.

Tagy: