Exkluzivní průzkum: Volby by v září ovládlo ANO. Posiluje SPD, lidovci skončili mimo Sněmovnu

Tomio Okamura, Petr Fiala a Andrej Babiš

Volební preference podle STEM

Volby do Poslanecké sněmovny ČR by v září vyhrálo hnutí ANO s 33,4 % hlasu, za ním by se umístila ODS s téměř 15 %. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Třetí místo by opanovali Piráti (7,8 %) před SPD (7,4 %). Do dolní komory by se dostaly ještě vládní strany STAN (6,8 %) a TOP 09 (5,6 %). Těsně by neprošli komunisté (4,6 %) a lidovci (3,5 %).

Pokud by se volby konaly během září, vyhrálo by je opoziční hnutí ANO. Na druhém místě by se umístila ODS, třetí místo by si zapsali Piráti a čtvrté SPD. Do Sněmovny by se dostali Starostové a TOP 09. Pod hranicí pěti procent by se umístila KSČM a vládní KDU-ČSL.

Volební model pro Sněmovní volby (září 2024)

Strana Procentuální zisk hlasů
ANO 33,4
ODS 14,9
Piráti 7,8
SPD 7,4
STAN 6,8
TOP 09 5,6
KSČM 4,6
KDU-ČSL 3,5
Přísaha 3,3
SOCDEM 2,8

K TÉMATU: Čekáme debakl. Strany pětikoalice se bojí, že je Babiš ve volbách převálcuje

Podle průzkumu společnosti STEM by 2,7 % získali Zelení, o jednu desetinu % méně by obdrželi Motoristé sobě. Zisk 1,8 % by si připsali Svobodní, PRO a Trikolora shodně 1 %. Pro jinou stranu by se rozhodlo 0,9 % voličů.

Výzkum předvolebních preferenčních hlasů proběhl na přelomu srpna a září. Účastnilo se ho 1095 osob. Autoři připomínají, že jde zpravidla o období, které je politicky klidnější. „Kampaň k volbám do krajů byla prozatím málo výrazná a méně intenzivní,“ připomněli.

Agentura v novém průzkumu připomíná, že i když volební účast přislíbí až 70 % respondentů, realita je jiná. „Nejsilnější míru přijatelnosti vykazuje hnutí ANO,“ stojí v průzkumu. Volbu hnutí zvažuje až 40 procent. Možný maximální zisk vykazuje i SPD. STEM připomíná, že strana se „po volbách do Evropského parlamentu o protestní hlasy dělí s více subjekty, než bylo dříve obvyklé“.

„Ze stran současné vlády dosahují podobného největšího maximálního možného zisku Piráti, ODS a STAN. Všechny tyto strany by teoreticky oslovily kolem 20 % lidí,“ uvedli autoři. Nejmenší potenciál pro maximální zisk zaznamenali u Starostů. Nejistou podporu vykazují rovněž strany TOP 09, Přísaha nebo Motoristé sobě.

Podle měřítka nepřijatelnosti je na tom nejhůře KSČM, následuje PRO, Trikolora a KDU-ČSL.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rezignace není můj styl, řekl Bartoš k digitalizaci. Označil ji za největší porevoluční projekt

Tagy: