Čekáme debakl. Strany pětikoalice se bojí, že je Babiš ve volbách převálcuje

Strany vládní koalice vyhlížejí blížící se krajské volby s nervozitou. Podle informací CNN Prima NEWS panují v pětikoalici obavy, že je hnutí ANO na hlavu porazí. Někteří hejtmani si ale věří. Například šéf Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) si stojí za tím, že koalice Spolu může ANO porazit. I šéf ODS a premiér Petr Fiala redakci vzkázal, že věří v posílení své strany.

„Připravujeme se na variantu, že to nebude úplně dobré. Ta nervozita je cítit u všech stran pětikoalice,“ řekl redakci jeden ze zdrojů. Jeho slova potvrdili i další vysoce postavení členové pětikoalice, kteří si nepřáli být jmenováni. Krajské volby se konají už 20. a 21. října.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průzkum: ANO stále první a nárůst SPD. Do Sněmovny by proklouzli lidovci, KSČM i Přísaha

„Panují obavy nejen z úspěchu hnutí ANO, ale i dalších nových uskupení. Všichni se bojí, že voliči budou chtít vyjádřit nesouhlas s vládou,“ uvedl další ze zdrojů. Navenek se však všichni tváří, že se nic neděje. A to i přesto, že podle předvolebního průzkumu agentury Kantar pro ČT, který vyšel začátkem září, má nejvyšší šanci na úspěch hnutí ANO – a to ve všech krajích. Například ve Středočeském kraji má potenciál získat až 41,5 procenta hlasů.

Kandidát na hejtmana z koalice Spolu Jan Skopeček (ODS) se podle svých slov takových průzkumů nebojí. „Není to vypovídající. Věřím, že uspějeme. Před evropskými volbami vycházely průzkumy volebních potenciálů nejlépe hnutí STAN, a koalice Spolu nakonec Starosty předběhla,“ reagoval pro CNN Prima NEWS Skopeček.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS vzkázal, že před uzavřením volebních místností nebude dělat jakékoliv závěry. „V jednotlivých krajích kandidují různá uskupení a často není důležité, kdo je první na pásce, ale kdo dokáže složit funkční koalici. Věříme v obhajobu silného mandátu ODS a koalice Spolu a posílení v dalších krajích. Kandidují za nás zkušené osobnosti, za kterými je vidět konkrétní práce a dobré výsledky, které se dotýkají obyvatel v krajích,“ uvedl mluvčí ODS Jakub Skyva.

Zdroje z pětikoalice tvrdí, že se spoléhá na úspěch ve dvou krajích – Libereckém a Jihočeském. V Libereckém kraji bude křeslo obhajovat Martin Půta (STAN), který je hejtmanem už od roku 2012. Jihočeským hejtmanem chce být znovu Martin Kuba (ODS), který však odmítl kandidovat za značku Spolu. Jihočeská ODS jde do voleb samostatně, Kuba postavil kampaň především na svém jméně.

„V tomhle se naše přístupy s Petrem Fialou poněkud liší. Nejsem příliš fanouškem politiky, kde se sčítají jednotlivé strany a sčítají si procenta, aby se jim vyplatilo, jak kandidovat. Kandidovat máte proto, že máte nějakou vizi, ať už města, kraje nebo státu,“ řekl Kuba už před časem pro CNN Prima NEWS.

Jak uvedl premiér, zejména v krajských volbách hodně záleží na povolebních vyjednáváních. Ve volbách v roce 2020 vyhrálo hnutí ANO v deseti ze třinácti krajů, ale nakonec mělo jen tři hejtmany. Právě na to poukázal například jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Přesto, že hnutí ANO vyhrálo, koaliční potenciál nemělo. Má tři hejtmany ze třinácti. Nejde o to, kdo má největší číslo. I koaliční potenciál je důležitý. Náš systém je daný tak, že je důležité se umět domluvit,“ reagoval pro CNN Prima NEWS Grolich. Drtivého vítězství hnutí ANO se prý nebojí. „U nás na jižní Moravě je to tak, že buď zvítězí ANO, nebo koalice Spolu. Ale věřím, že vyhrajeme my,“ dodal Grolich.

ANO sází na své lídry, kandidáti nejsou vidět

Hnutí ANO se podle něj snaží přenést do krajských voleb celostátní politiku. „Parlamentní opoziční strany se snaží dělat z krajských voleb jakési předkolo parlamentních voleb a vůbec se nesoustředí na krajská témata. Je pak těžké lidem vysvětlit, že jsou to krajské volby a že je potřeba se soustředit na konkrétní lidi, kteří kandidují,“ míní lidovecký hejtman.

NÁVOD: Jak a do kdy si zařídit voličský průkaz

Šéf ANO Andrej Babiš vyrazil zahájit ostrou fázi kampaně právě na jižní Moravu – konkrétně do Znojma. Kampaň staví především na kritice současného kabinetu, heslem hnutí ANO je „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala“. Podle Babiše vláda tvořená ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN selhala, a tak musí být kraje silou, která se za lidi postaví. Více než kandidáti na hejtmany jsou vidět spíše místopředsedové ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Vily i chata u moře. Senátor Nwelati z ODS po 12 letech přiznal majetek, kontroverze zůstává

Tagy: