Kubáček: Fico dal české vládě dloubanec. Ukázal jí, jak se dělá politika, míní Korecký

Politolog Jan Kubáček a komentátor Miroslav Korecký

360° 24.11.2023

Předseda slovenské vlády Robert Fico dal českému kabinetu svým setkáním s hlavním představitelem opozice Andrejem Babišem (ANO) na návštěvě Prahy dloubanec. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého naopak svou návštěvou českým státníkům ukázal, jak se dělá politika. Přestože Ficovi před volbami vyjadřovali své antipatie, slovenský premiér při státní návštěvě vystupoval „distingovaně a s grácií“.

S neústupností Roberta Fica s datem státní návštěvy v Praze se podle Kubáčka vrací to, co proběhnout nemělo. Narážel tím na projevované postoje některých českých politiků před slovenskými volbami. „Komentáře českých vrcholných představitelů, koho mají Slováci volit, to se prostě nedělá. Je to základní diplomatický zákon. O demokratických volbách v demokratických státech s demokratickými kandidáty nepochybujete, nekomentujete je a nehodnotíte. Pak se vám to vrátí a kazí to vzájemné vztahy,“ shrnul politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský plyn už nepotřebujeme. Získali jsme kapacitu v německém terminálu na LNG, řekl Fiala

„Názorně jsme to v pátek viděli na mnoha setkáních. Byly tam jakoby nucené úsměvy a nepříjemná jednání. Kuriózně vlastně nejhodnotnější a nejprofesionálnější jednání proběhlo mezi oběma premiéry, všechna ostatní byla opravdu krátká a střídmá. Fico jim to vrátil ještě setkáním s Andrejem Babišem. Že se setkal s předchozím prezidentem Milošem Zemanem, to bývá zvyklostí v mnoha jiných státech. Ale že se sešel s předsedou nejsilnější opoziční strany, to je samozřejmě dloubanec českým vládním a ústavním představitelům,“ doplnil.

Korecký: Fico ukázal, jak se dělá politika

Ke kritice českých politiků a jejich vystupování před slovenskými volbami se přidal i komentátor Korecký: „Pan Vystrčil a paní Pekarová Adamová se s ním určitě netoužili setkat. Je to evidentní, nemají ho rádi, dali to mnohokrát najevo. Před volbami se skutečně angažovali neuvěřitelným a nepřijatelným způsobem, když dávali podporu jeho protikandidátům.“

Z návštěvy v České republice podle Koreckého vyšel Fico oproti českým politikům v lepším světle. „Ukázal jim, jak se dělá politika. Že se nedělá citem, ale rozumem. Přestože tady bylo neuvěřitelné vměšování do slovenských voleb, a přestože ani jeden ústavní činitel České republiky neměl tu slušnost, že by pogratuloval vítězi v sousedním státě, on přesto přijel, choval se distingovaně, vyjadřoval úzké city k České republice a s grácií odjel,“ okomentoval Korecký.

K TÉMATU: Předvolební rétorika musí stranou, řekl Pavel po jednání s Ficem. Chce rozvíjet vazby v EU

Tagy: