Boj o peníze z povolenek. Vláda občanům s drahými energiemi nepomůže, ostatní státy ano

Hlasování v Poslanecké sněmovně

Na koho energie dopadnou nejhůře

Využití příjmu z emisních povolenek rozdělilo vládu. Ta nakonec souhlasila s tím, že peníze nepůjdou na plošné snížení regulované složky elektřiny. Místo toho zdražení energií odskáčou domácnosti a firmy. Státy kolem nás přitom slibují pomoci občanům s vysokými cenami energií. Poláci dokonce zvažují využít k tomu i výnosy z emisních povolenek.

Ve vládě Petra Fialy (ODS) se v polovině roku rozhořel boj o to, jak se využijí příjmy z emisních povolenek. Ty nakupují průmyslové podniky jako daň za využití špinavých zdrojů energie. Získané finance si pak rozdělí Evropská unie a členské státy.

K TÉMATU: Nutella jako priorita státu? Nevím teď, koho mám volit, glosoval Kalousek Fialův nákup

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhovalo od poloviny roku využít tyto zdroje na pomoc s vysokými cenami energií. „Gestorem zákona o využívání emisních povolenek je Ministerstvo životního prostředí, podle nějž by tento postup byl v rozporu s pravidly EU pro využívání výnosů z emisních povolenek. Na základě toho vznikla koaliční shoda, že tento způsob financování zvolen nebude,“ řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) není možné prostředky využít kvůli pravidlům Evropské unie. „Změna je, že od 1. ledna 2024 emisní povolenky nemohou být použité jen tak, ale musí mít na té výdajové stránce jasně svůj účel, a ten je popsán v evropské směrnici,“ řekl lidovecký politik.

Peníze z emisních povolenek proto podle něj míří do státního rozpočtu a nelze je použít na boj proti vysokým cenám energií. Musí se totiž dokládat, jak byly nakonec využity. Tedy zda splňují podmínky směrnice. Výnosy z povolenek jsou například určené pro investice do modernizace nebo snížení energetické zátěže budov.

Vláda Petra Fialy se proto většinově shodla, že peníze nebudou použity na pomoc s příspěvkem na obnovitelné zdroje energií. Ten platí spotřebitelé a také firmy v rámci celkové ceny za elektřinu. Poplatky pochází z doby solárního boomu mezi lety 2009 až 2010. Tehdejší politické reprezentace se zavázaly, že solárníkům poskytnou podporu na dalších 20 let.

Ostatní státy občanům pomáhají

Okolní země ale nemají s poskytnutím pomoci problém a v příštím roce uleví lidem od drahých energií. Německá vláda ve čtvrtek oznámila, že podnikům v zemi pomůže v objemu 300 miliard korun. „České podniky ale nedostanou nic. Naopak, regulovaná složka cen elektřiny jim má stoupnout až o stovky procent. Německo je přitom zadluženější než Česko,“ řekl CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Polsko se vydává cestou prodloužení zmrazení cen elektřiny i v příštím roce, které tak budou na úrovni roku 2022. Platí to jak pro elektřinu, tak i pro plyn. „Prominentní polský think-tank Energetické fórum navrhuje pomáhat polským domácnostem s drahými energiemi také formou systému energetických poukázek, které by byly částečně hrazeny z výnosů z emisních povolenek. To je opět zajímavé v porovnání s Českem, neboť Fialův kabinet tvrdí, že v příštím roce již Evropská komise nepovoluje používat výnosy z povolenek k úlevě od drahých energií,“ uvedl Kovanda.

I nová vláda na Slovensku slibuje, že s cenami energií pomůže stát. Slováci platí v porovnání jedny z nejmenších cen elektřiny a plynu v Evropské unii.

Tagy: