Exkluzivní průzkum: Volby by ovládlo ANO. TOP 09, STAN a lidovci na hranici vstupu do Sněmovny

Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 1.10.2023

Pokud by se v září konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO s téměř 31 procenty hlasů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Na druhém místě by skončila ODS se 13 procenty, za ní by následovalo hnutí SPD (10,9 procenta) a Piráti (9,6 procenta). Do dolní parlamentní komory by se ještě těsně probojovaly TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Naopak pod pětiprocentní hranicí by zůstali komunisté a sociální demokraté. Ve srovnání se současným stavem by se tak seznam parlamentních stran a hnutí nezměnil.

Předvolebním průzkumům nadále vládne ANO. Agentura STEM přisuzuje největší opoziční straně 30,8 procenta hlasů. Následuje vládní ODS (13,1 procenta) a hnutí SPD (10,9 procenta). Čtvrté místo a zisk 9,6 procenta náleží Pirátům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum: V Česku panuje historická nespokojenost lidí se směřováním země

Zbylé koaliční strany by se do Sněmovny probojovaly jen těsně. Řeč je o TOP 09 (5,4 procenta), Starostech (5,3 procenta) a lidovcích, kterým STEM odhaduje přesně pět procent. Před branami dolní parlamentní komory by zůstali komunisté (4,3 procenta) a SOCDEM (4,0 procenta). Přísaha Roberta Šlachty by dosáhla na 3,2 procenta. Za ní by skončili Svobodní (2,8 procenta), Zelení (2,7 procenta), strana PRO (1,2 procenta) a Trikolora (1,1 procenta).

„České politické scéně zcela dominuje hnutí ANO. Zůstává nadále neohroženo v pozici lídra opozičních hlasů, a to se široce společensky rozkročenou voličskou základnou,“ konstatovala agentura STEM. Zároveň  upozornila, že ANO od květnového modelu, kdy mu STEM přisoudil 33,5 procenta, mírně oslabilo.

Menší pokles lze sledovat také u ODS. Část voličů koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) váhá ve výběru konkrétní strany. „Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se kolem pětiprocentní hranice,“ dodal STEM ve své analýze, kterou poskytl CNN Prima NEWS.

V případě původní koalice PirSTAN se lépe daří Pirátům, kterým se od sněmovních voleb v roce 2021 podařilo konsolidovat své jádro i pravděpodobný zisk. „U stran vládní koalice nesledujeme systematický přesun podpory k jiným uskupením. Jejich voliči totiž v žádné z dalších stran nevidí jasnou alternativu,“ uvedla agentura.

Hnutí SPD pak STEM vnímá jako hlavního reprezentanta protestních hlasů, i když mu od minulého podzimu přibyla konkurence obdobného rázu, a to zejména ve straně PRO.

Tagy: