Exkluzivní průzkum: Volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO. Druhá ODS výrazně ztrácí

Andrej Babiš

Volební výsledky podle STEM

Volby by v květnu s 33,5 procenta hlasů vyhrálo hnutí ANO, druhá ODS by získala 14,6 procenta. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Třetí místo by patřilo Pirátům s 10,8 procenta hlasů. Přes pětiprocentní hranici by se dostaly také SPD a STAN.

Pod pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny byly TOP 09, ČSSD, KSČM i KDU-ČSL. V neděli byl model představen v pořadu Partie Terezie Tománkové, kde se diskuse zúčastnili předseda vlády Petr Fiala (ODS) a expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Do dolní komory Parlamentu by se podle modelu, kterého se mezi 18. a 29. květnem zúčastnilo 1 141 lidí, dostala ještě hnutí SPD a STAN. Model byl vytvořen krátce poté, co kabinet představil své návrhy konsolidačního balíčku na ozdravení rozpočtu a důchodové reformy.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš se opřel do Fialy. Nesnášíte živnostníky, s Piráty jste extrémní levice, řekl

Opoziční SPD měla podle modelu 9,3 procenta hlasů, koaliční STAN 5,8 procenta. TOP 09 v modelu obdržela 4,7 procenta hlasů, ČSSD 4,1 procenta, KSČM 3,8 procenta a lidovci měli 3,4 procenta hlasů. Další subjekty skončily pod třemi procenty.

Hnutí ANO si polepšilo, občanští demokraté ztrácí

Podle modelu agentury Median z dubna mělo nejvyšší voličské preference také hnutí ANO, nicméně tehdy po několikaměsíčním růstu klesly. Hnutí by podle Medianu volilo 31 procent lidí, druhé místo by obsadila ODS s 15 procenty hlasů, třetí by skončili Piráti s 10,5 procenta.

Podle modelu agentury Kantar pro Českou televizi by na přelomu dubna a května vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31 procent hlasů. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by získala 25 procent. V součtu s Piráty a STAN by vládní koalice podle modelu, který vznikl ještě před oznámením konsolidačního balíčku, většinu ve Sněmovně nezískala. Měla by 43 procent hlasů.

„Volební výsledek v průzkumu pro vládu není špatný, ale jsou tam dva faktory. Prvním je, že jsou voliči relativně spokojeni s jejím výkonem. Tím druhým může být to, že moc nevidí alternativu. Jsme v situaci, kdy je mezi vládními a opozičními voliči veliká propast. Překryv v úvahách, koho volit je malý a není zde žádná strana, která by byla přijatelná pro všechny,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák.

Následně dodal, že pokud u koaličních stran došlo k nějakým odlivům voličů, tak zejména v rámci vlády. „Strany v pětikoalici jsou velmi odlišné, a tak může docházet k přelivům,“ doplnil. Ačkoliv z volebního modelu STEM vyplývá, že by vládní pětikoalice nyní nezískala většinu ve Sněmovně, může se vše ještě změnit. „Jsme v období, kdy jsou volby docela daleko, proto vláda začala představovat reformy. Lidé je budou vstřebávat, což se možná projeví poklesem či naopak. Pak náš čeká volební kampaň,“ dodal Mazák.

Tagy:
průzkum STEM ODS CNN Prima NEWS volby Česká pirátská strana ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Svoboda a přímá demokracie