James Blunt EXKLUZIVNĚ: Praha naprosto vyniká. Prozradil, co nesmí chybět u něj v šatně

James Blunt

Rozhovor s Jamesem Bluntem

Britská hudební hvězda James Blunt bude koncertovat v Praze. A jestli si myslíte, že to je namyšlený manýrista, celebrita – tak vůbec. Ba naopak, je to pohodový týpek, který v úterý oslavil padesátiny. V exkluzivním rozhovoru s redakcí Showtime se podělil o své vzpomínky na Prahu, vztah k České republice, tuzemskému pivu, k hudbě i k životu na turné. O dvě vstupenky na plánovaný koncert 4. března ve Foru Karlín si můžete zasoutěžit na Facebooku TOP STAR.

Jamesi, v březnu budete mít v Praze ve Foru Karlín koncert, ale není to poprvé, co budete v České republice koncertovat, máte Prahu rád?

Myslím si, že je to nádherné město, kde jsem strávil i dovolenou, takže jsem opravdu rád, že přijedu zase zpět. V Praze mám i nějaké kamarády, tak se moc těším, že je uvidím. Dokonce přijede i část mojí rodiny, protože Praha je opravdu speciální město, takže je skvělé se tam vrátit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Buď loajální, díky mně sis vydělala. Trump tlačí na popovou hvězdu Taylor Swiftovou

Proč je pro vás Praha speciální?

Já si zkrátka myslím, že je to opravdu velmi speciální město. Cestoval jsem po celém světě a měl jsem štěstí vidět mnoho měst, ale Praha z těch všech míst naprosto vyniká.

Je nějaké speciální místo, které v Praze máte rád?

Víte, je ohromující, když jen sedíte v nějaké restauraci u řeky a díváte se přes ni na to krásné město, to je nádhera.

Takže máte rád i české jídlo a pití?

Samozřejmě. Víte, jsem muzikant, takže v podstatě alkoholik, a české pivo je něco, co velmi vyhledávám.

Co si myslíte o českém publiku? Je jiné než v jiných zemích?

Myslím si, že celkově v každém městě je jiné publikum, například v Karlových Varech je to jiné než v Praze. Každé město má jiný charakter. Proto je skvělé, že když hrajeme stejné písně na jiných místech, publikum je vždy jiné a to je prostě vzrušující. Když jsem byl naposled v Česku, dokonce do Prahy dorazili i moji rodiče. Jsou šťastní, že dorazí i nyní. Nebo když jsem hrál v Karlových Varech, tak si nás přijeli poslechnout i moji kamarádi, to je prostě super a proto jsem rád, že v Česku budu zase.

Je něco, co musí být ve vaší šatně? Mám na mysli něco k pití, něco k jídlu, co tam nesmí chybět?

Ano! Nějaké víno, nějaké pivo, voda. To jsou ty věci, které tam nesmí chybět a jsou důležité, ale ne před koncertem. Vždycky až po koncertě.

Tak to jste v Praze už musel zažít i nějaký pořádný večírek.

Ano a to je na turné skvělé, že můžu potkat své přátele v jiných zemích, užít si s nimi a podniknout i nějakou party.

Mluvil jste o přátelích. Máte hodně přátel v České republice?

Ano, to mám, za ta léta jsem si v Praze vytvořil mnoho přátel. Někteří z nich momentálně žijí v Londýně a do Prahy teď právě přiletí na můj koncert.

Znáte nějaké české hudebníky?

Moje znalosti o českých muzikantech nejsou úplně nejlepší, ale když budu v Praze, tak mi můžete nějaké představit.

Samozřejmě vaše hity jako You're Beautiful nebo Goodbye My Lover jsou známé po celém světě, ale který z vašich songů vám změnil kariéru?

Víte, byla to dlouhá cesta, určitě bychom se bavili o songu You're Beautiful, ale na mém prvním albu většina lidí zná hit Goodbye My Lover. Je to opravdu velmi hluboký song a potom hit 1973 je také silný. Ale hit, na který jsem opravdu velmi pyšný, je Same Mistake. No a například píseň Bonfire Heart hodně změnila můj koncept, protože je opravdu velmi zábavná, energická. Takže, lidi, nejsem chlap, který zpívá jenom smutné písně. V dnešní době nepíšu písně jen pro sebe, ale píšu je pro ostatní. Například píseň Monster je píseň pro mého otce, která se opět dočkala velkého uznání, a to mě moc těší.

Jste velmi známý, a proto je skvělé, že dorazíte i k nám do České republiky, ale co se týká vaší osobnosti, tak ne všechno víme. Jaký jste člověk? Co je na vás speciálního?

My muzikanti nebo herci se snažíme vytvářet něco speciálního, ale nedá se to srovnávat například s prací lékařů nebo zdravotních sester, učitelů. Mám opravdu velké štěstí, že mám takovou práci, která mi v tomto světě různých politických názorů, které lidi rozdělují, umožňuje dělat něco, co naopak spojuje cizí lidi a to se mi moc líbí.

Co je pro vás v životě nejdůležitější?

Samozřejmě moje rodina, to je ta nejdůležitější věc v mém životě a moje práce, která je ta nejlepší práce na světě. Žiju v autobusu, cestujeme po skvělých místech, to mě také přivedlo i do Prahy. Je to prostě opravdu skvělá práce. Je to vlastně docela jako dovolená, jsem vždycky se svou kapelou a hrajeme naše songy skvělému publiku, a to je pro nás prostě nádherné.

Pro mnohé ženy jste určitě idolem, v minulosti jste byl ve vztahu s českou modelkou Petrou Němcovou. Vzpomínáte i na tuto dobu, kdy jste trávil čas v České republice?

Ano, v té době jsem měl opravdu velké štěstí, že jsem potkal někoho, kdo mi Českou republiku pořádně ukázal a naučil pár českých slov. Opravdu mi ukázala vaši úžasnou zemi a na to budu vždycky moc rád vzpomínat.

Na závěr, Jamesi, můžete pozvat naše diváky na váš březnový koncert ve Foru Karlín?

Ahoj! Jsem James Blunt a přijedu do Prahy odehrát koncert. Už teď se nemůžu dočkat, až dorazím. Těším se na to, až společně budeme zpívat moje písničky, a nemůžu se dočkat, až vás všechny uvidím.

O dvě vstupenky na koncert si můžete zasoutěžit na Facebooku TOP STAR – Showtime.

REPORTÁŽ: Co vše ví Tchajwanci o Česku? Nejen Smetana, pivo a náměstí plné trdelníků

Tagy: