REPORTÁŽ: Co vše ví Tchajwanci o Česku? Nejen Smetana, pivo a náměstí plné trdelníků

Trdelník a výhled na Karlův most

Co všechno vědí Tchajwanci o České republice?

Země vážné hudby, národ pivařů či náměstí se stánky s trdelníky. Tak popisují Českou republiku Tchajwanci reportérovi CNN Prima NEWS v hlavním městě Tchaj-peji. Někteří z nich byli v Praze na dovolené, jiní zavítali na české konzervatoře. „Nejlepší jídlo? Asi guláš a smažený sýr, nic takového jsem v Asii ještě nikdy nejedl,“ pochvaluje si student, který se představil jako Lei Lucas Wang. Jeho přítelkyně – Němka Rebekka Weberová, s níž se seznámil během studia v Mnichově – ho nicméně „napráskala“, že nejvíce holdoval zmíněným trdelníkům se zmrzlinou. ČR si chválí i voliči místní vládní strany, kteří nezapomínají na návštěvy našich vrcholových politiků.

Tchaj-wan má za sebou přelomové volby a nový prezident William Laj (na domácí půdě známý spíše jako Laj Čing-te) se těší ze zahraničních gratulací. Výjimkou nebyla ani Česká republika. Hned po potvrzení výsledků hlasování nové hlavě ostrovní země poblahopřála jak předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), tak šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Den X a válka na spadnutí. Německo má scénář průběhu možného konfliktu NATO s Ruskem

Oba politici absolvovali cestu na Tchaj-wan – Vystrčil již v roce 2020, Pekarová pak loni. To vše ke zjevné nelibosti ze strany Číny. „My si to pamatujeme, byla to velká věc. Moc politiků k nám nejezdí, bojí se, že by podráždili Čínu. Já to chápu a je to v pořádku. Ale cením si o to víc každého, kdo má kuráž vyslovit Tchaj-wanu veřejně podporu,“ řekla redaktorovi paní Čang, dobrovolnice ve volebním stanu vládní Demokratické pokrokové strany (DPP), do něhož mohli nahlédnout i diváci CNN Prima NEWS během volebního dne.

Její kolega Jordan Lee, který pomáhal s tlumočením do angličtiny, to viděl podobně. „Sice si nepamatuju konkrétní jména – jsou na mě příliš složitá, omlouvám se – ale víme, že nás navštívili čeští politici. Velmi si toho ceníme. Někdy bych se tam chtěl zaletět podívat. Viděl jsem nějaké propagační video, že tam máte hodně piva,“ poznamenal před začátkem tiskové konference již vítězného prezidentského kandidáta Laje.

Někteří Tchajwanci už mají návštěvu Prahy za sebou. Například student strojírenství a robotiky Lei Lucas Wang, který první české pivo ochutnal během prosincového studentského výletu z Mnichova. „Byli jsme v Praze jen na chviličku, myslím, že to byly tři dny. Je to nádherné město. Úplně jiné, než na co jsem byl v Asii zvyklý. Ale taky tam byla strašná zima,“ zavzpomínal před redaktorem CNN Prima NEWS.

Na výletě byl se svou tehdy čerstvou německou přítelkyní Rebekkou, která Prahu znala relativně dobře už z předchozích návštěv. Provedla ho Staroměstským i Václavským náměstím, společně si prošli vánoční trhy a trávili čas v kavárnách a hospodách na Malé Straně.

„Nejlepší jídlo? Asi guláš servírovaný v chlebu a smažený sýr. Mám nacestováno hodně, od Singapuru po Japonsko, ale nic takového jsem v Asii ještě nikdy nejedl. Bylo to těžké, ale velice chutné jídlo. Dobrý mi přišel i trdelník. Není český? Aha, to je divné, když byly stánky všude na náměstích, ne?“ podivoval se Wang poté, co mu redaktor sdělil tvrdou realitu, na níž upozorňuje snad každý druhý Čech.

„Trdelníky jsi měl alespoň dva. Jeden se zmrzlinou, druhý s čokoládou. A chtěl jsi další,“ připomněla mu přítelkyně, která se za ním přestěhovala do Tchaj-peje a našla si práci projektové koordinátorky v jedné z místních technologických firem.

Mucha? Jeho díla připomínají mangu

Českou republiku rovněž proslavila vážná hudba. Meiling Wuová studovala krátce hraní na flétnu na jedné z českých konzervatoří, do Bedřicha Smetany či Antonína Dvořáka se podle svých slov zamilovala. Se CNN Prima NEWS se proto ochotně podělila o své zkušenosti s českými luhy a háji.

„Myslím, že Česká republika je na velice vysoké kulturní úrovni. S vážnou hudbou nemáme v naší historii takové zkušenosti, proto trošku závidíme Evropě. Studovala jsem tam ráda, jen mi trošku vadila jazyková bariéra. Ne všichni uměli anglicky, ale to neumí ani tady na Tchaj-wanu,“ doplnila slečna oblečená v dobrovolnickém „volebním dresu“ DPP.

Pochvalovala si také výtvarný um Alfonse Muchy. „Mám ráda mangu a manhwu (japonské a korejské kreslené komiksy, pozn. red.), Muchova tvorba mi je trošku připomíná. Hlavně způsob, jakým vykresluje postavy,“ hledala slova Wuová. Na redaktorovu tradiční otázku, které české pokrmy jí zachutnaly během studia, naopak nezaváhala ani vteřinu: „Pečené koleno a pivo.“

Jak reaguje Čína na výsledky prezidentských a parlamentních voleb na Tchaj-wanu? Poslechněte si záznam z Tchaj-peje, kde se momentálně nachází i redaktor webové sekce CNN Prima NEWS.

Tagy: