Olga Menzelová exkluzivně: Jirka tady pořád je. Po porodu Alberta jsem šla na pouť

Jiří Menzel a Olga Menzelová

Manželka zesnulého režiséra Jiřího Menzela Olga se nyní na nějakou dobu stáhla do ústraní a rozhovory moc nedává. Redaktorku pořadu SHOWTIME na CNN Prima NEWS ale přijala, a tak přinášíme exkluzivní rozhovor. Zavzpomínala na svého muže a jejich 22 společných let na místě, kam se opravdu jen tak někdo nepodívá. S manželem měli krásný vztah s vlastními pravidly.

Trvalo poměrně dlouho, než se Menzelová rozhodla, že pořadu SHOWTIME poskytne rozhovor. Nakonec na něj kývla a uskutečnil se v bytě, kde společně s režisérem žili. „Vždycky, když přijdu domů, řeknu ,Ahoj Jiřinko‘ a pozdravím, protože Jirka tady je, jsem o tom přesvědčená. Ten byt a genius loci, je tady Jirkova knihovna, to je Jirka. Dýchá ze všech pórů toho bytu,“ prohlásila Menzelová.

Slavný režisér zemřel před čtyřmi měsíci a do bytu, kde do posledního momentu žil, se Olga vrací moc ráda právě kvůli vzpomínkám. „My jsme se s Jirkou za celý život děsně vyblbli. Pořád jsme dělali nějaké koniny a měli jsme opravdu veselý život,“ dodala.

Manžel by slzy nechtěl vidět

Menzelová zavzpomínala také u fotek. „To je Anička Chaplinová, dcera Charlieho Chaplina, se kterou Jirka žil, když točili Sněženky (film Slavnosti sněženek, pozn. red.), rok a půl nebo dva roky, a my jsme pak byli všichni ve Zlíně na večeři,“ popsala Menzelová.

Od smutku jí pomáhají hlavně děti a také fakt, že manžel by byl údajně první, kdo by jí vynadal, že slzy nechce vidět. Ty totiž u Menzelů nemají co dělat. „My jsme se celý život smáli jak blázni. Blbli jsme a jak jsme si teď prohlíželi album, narazila jsem na fotky, na které jsem úplně zapomněla, protože to album jsem neotvírala řadu let. I poslední tři roky, co byl Jirka nemocný, jsme se tak nasmáli. On byl výjimečný člověk,“ řekla vdova po zesnulém režisérovi.

Olga se o svého manžela starala s pomocí zdravotníků do poslední chvíle doma. Nechtěla, aby byl v nemocnici.

Rok 2020 byl pro ni samotnou dost obtížný a plný změn. Jednou z nich bylo i odhalení, že má ročního syna Alberta. Toto tajemství si přitom chtěla střežit co nejdéle. „Já jsem chtěla mít klid. Pro mě bylo důležité, že nic nebylo za něčími zády,“ sdělila Menzelová.

Třetí porod

Své třetí dítě se rozhodla porodit na ostrově, který má moc ráda – na Mallorce – a navíc doma. Byl to prý jeden z nejkrásnějších zážitků. „Mě se často kamarádky ptají: ,A co jsi pak šla dělat?‘ A já říkám: ,Nic‘. Šla jsem spát, s Albertem jsme si zdřímli a pak jsme si dali snídani a za další dva dny jsem byla s holkami na pouti, dalších deset jsem plavala v moři a pak jela domů,“ vysvětlila.

A právě smyslem pro humor, který byl u Menzelových na denním pořádku, se rozhodla nedávno oživit i sociální sítě, kam umístila fotku s dalším miminkem. Humor je to, co Olga v životě vyhledává, když nastanou špatné momenty nebo situace. I tohle ji naučil manžel. „Já nemůžu být smutná a někde brečet, protože jsem měla kliku, že jsem žila 22 let s výjimečným člověkem a ovlivnili jsme se v mnohém,“ dodala na závěr rozhovoru Menzelová.

Tagy: