Exkluzivní ukázka z knihy znásilněné Nely: Připadala jsem si nechutná, nemohla jsem dýchat

Nelu Moravcovou před čtyřmi roky brutálně znásilnil a málem zavraždil její soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu skokem z okna. Dnes si mladá žena zařizuje novou budoucnost a plánuje vydat knihu, ve které líčí nejen hrůzy, které prožila, ale poodhaluje i další kapitoly ze svého života. Promlouvá o svém boji s anorexií i o tom, čím si prošla během hospitalizace v nemocnici.

Nela má za sebou celkem 17 operací a dodnes se léčí s vážnými zdravotními problémy. CNN Prima NEWS poskytla exkluzivní ukázku ze své knihy Bez rozmyslu, ve které mimo jiné popisuje i svůj pobyt v nemocnici, kde se léčila v únoru roku 2020 poté, co si chtěla vzít život.

Začala jsem se cítit nemocně. Věděla jsem, že je něco špatně.
Nakonec jsem v sobě našla odhodlání a zavolala jsem si pro lékaře.
„Omlouvám se, ale je mi divně. Něco mi zřejmě je. Nemám vůbec chuť k jídlu a když něco sním, tak to okamžitě vyzvracím.“ – byla jsem poslaná na stopadesátou magnetickou rezonanci a CT.
Výsledek: neprůchozí střeva.

Měla jsem zákaz pití, jídla a sdělili mi, že se na mě přijde podívat sloužící chirurg.

Hodiny a hodiny jsem čekala, dívala se na hodiny a do toho zvracela se silnými bolestmi břicha. Emitka, kterou mi sestra dala, abych „byla tak hodná a strefila se tam“, byla nedostačující.
Takže jsem vesele zvracela všude kolem sebe, na sebe.
Ležela jsem na kompletně pozvraceném prostěradle a když jsem se ptala, jestli můžu dostat nový polštář a prostěradlo, byla jsem hodně rychle odbyta slovy: „Nelo, nemáme už nic čistého. Musíš to vydržet.“
Pro jistotu mi vypnuli zvoneček, abych už dál neotravovala.
Nemohla jsem se ubránit slzám a připadala jsem si nechutná.

Bylo rozhodnuto.
Byla jsem akutně převezena na Jednotku intenzivní péče Chirurgického oddělení, kde jsem měla podstoupit další operaci.
Stále jsem se svíjela v bolestech a modlila se pro jakoukoliv úlevu.
Nemohla jsem přes sondu, kterou mi dali do nosu, pořádně dýchat.

Byla jsem na dalším operačním stole.
Až na to, že kolem bylo všechno špinavé.
Nevěřila jsem tomu, že jsem viděla operační sestru kouřit na lékařském pokoji!

Poté, co jsem se probrala, jsem měla nadále přísný zákaz konzumace čehokoliv.
Nemohla jsem mít ani ten pitomý nutridrink!

Když se na mě přišla máma podívat druhý den, málem brečela.
Byla jsem vyhublá, měla jsem tak 40 kg, moje pleť se proměnila v odstíny šedé a byla jsem slabá. Vzala jsem jí za ruku a řekla: „Momma, všechno bude v pořádku. Já jsem v pořádku. Děkuju, že jsi přišla.“ A usmála jsem se, ze svých posledních sil.

Kniha jako autoterapie

Kniha Bez rozmyslu vyjde začátkem příštího roku. V současnosti Nela dopisuje poslední kapitolu. Přiznává však, že vzpomínky na některé momenty z jejího života jí daly pořádně zabrat. „U psaní některých kapitol jsem brečela. Ten prožitek byl natolik silný, že to prostě na mě mělo takový efekt,“ přiznala třicetiletá autorka.

„Psaní knihy pro mě představovalo jakousi formu autoterapie. Něčím jsem si prošla znova a myslím, že mi to pomohlo,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. V knize mapuje život před skokem, promlouvá o mentální anorexii, léčbě i násilníkovi Jiřím Meindlovi.

Svůj rukopis začala Nela sepisovat v době, kdy ležela v nemocnici po vážném zranění páteře. „Propukla pandemie a začaly platit silné restrikce. Ze svých blízkých jsem neviděla vůbec nikoho. Bylo to těžké, když ležíte sama na pokoji a vše se vám přehrává v hlavě. Začala jsem přemýšlet a reflektovat dobu před skokem,“ řekla Nela.

I přesto, že rukopis obsahuje drsné vzpomínky, není v žádném případě deprimující. „Je to bráno trochu s nadsázkou. V knize nechybí sušší a dokonce i černý humor, protože ho mám ráda a myslím si, že spoustu lidí, kteří jsou nějakým způsobem handicapovaní, tak ho mají také rádi. Dává jim nějakou sílu,“ vysvětlila.

Sepsáním knihy by chtěla Nela zvýšit povědomí o mentálních problémech a řadě lidí tak nepřímo pomoci. „Kniha bude určena pro velkou sortu lidí. Chci, aby lidé měli povědomí o mentálních poruchách, které jsou na denním pořádku,“ popsala.

Nela by se mohla za rok postavit opět na nohy

Velkým přáním Nely je znovu chodit. „Teď mě čekají rehabilitace, které budu podstupovat pět dní v týdnu, čtyři hodiny denně. Vždycky budu mít měsíc rehabilitace a měsíc volno. Za rok cvičení bych se měla postavit na nohy, aspoň s pomocí berlí. Tyto rehabilitace mě však budou stát dohromady asi 1,2 milionů korun,“ vysvětlila.

Pokud byste Nelu Moravcovou rádi podpořili, stačí poslat jakýkoli finanční příspěvek na číslo účtu 2801756480/2010. Uveďte také variabilní symbol 87487. IBAN: CZ3520100000002801756480.

Tagy: