Je zdravá, odmítala matka očkování dcery proti covidu. Spor rodičů-lékařů rozhodl soud

Očkování dětí

Necháte své dítě ve věku 5 až 11 let dobrovolně naočkovat proti covidu? Deník Blesk popsal případ, kdy se rozvedení manželé neshodli. Spor nakonec skončil u soudu, který rozhodl ve prospěch otce, který tak může nechat dceru očkovat. Tento případ není jediný, který česká justice v poslední době musela řešit.

Otec, který je lékař, byl pro vakcinaci devítileté dcery. Matka, rovněž lékařka, proti. Spor dospěl až k soudu. Soudkyně Alena Rundová vydala rozhodnutí – soud nahrazuje souhlas matky. Očkovat proti covidu lze dceru ihned bez ohledu na odvolání.

Řešili jste ve své rodině podobný problém? Napište nám na e-mail zpravy@iprima.cz.

„Nejsem žádný antivaxer. Když jsem měla dceru v péči, podstoupila jsem s ní všechna povinná očkování a zaplatila i ta dobrovolná,“ sdělila podle Blesku matka Simona Vaňková, jejíž dcera je v péči otce.

Lékařka, ale především matka

„Ale s touhle konkrétní vakcínou u mého zdravého dítěte v současné epidemiologické situaci, nejspíše na vrcholu epidemie varianty omikron, zatím nesouhlasím. A to jsem si vědoma všech rizik onemocnění COVID-19, těžkých postcovidových komplikací, které mohou nastat u pacientů, kteří prodělali toto onemocnění, a také převážně doprovázely předchozí variantu delta. Setkávám se s nimi při své práci, proto jsem doporučovala a nadále doporučuji svým dospělým pacientům očkování,“ dodala Vaňková. S očkováním dcery by souhlasila ve chvíli, kdyby v Česku, podobně jako loňský podzim, převládala varianta delta.

Souhlasíte, aby spory rodičů o očkování dětí rozhodovaly soudy?

Podle dětské lékařky Hany Cabrnochové se při očkování souhlas druhého rodiče nezjišťuje. „Většinou s dítětem přichází jeden ze zákonných zástupců. My to bereme jako souhlas s vakcinací, řádně poučíme a není-li nám dopředu znám nesouhlas zákonného zástupce, nejsme povinni ho zjišťovat,“ sdělila CNN Prima NEWS Cabrnochová.

Soud již podobnou situaci řešil v prosinci. „Už máme první rozhodnutí ve věci a to předběžné opatření, které bylo vydáno obvodním soudem pro Prahu 7. Bylo vydáno před Vánoci, 23. prosince. Matka také odmítala očkování, ale z jiných důvodů. Otec už naočkoval jedno ze dvou dětí. Soud přisvědčil tomu, že očkování je lékařský zákrok a je a priori potřeba souhlasu obou rodičů,“ vysvětlila CNN Prima NEWS advokátka Eva Ondřejová.

„To znamená, že vydal předběžná opatření, kdy je prozatím zakázáno očkování druhého nezletilého dítěte do doby, než se rozhodne ve věci samé, tedy než se rodiče dohodnou, nebo soud nařídí jednání a bude se probírat, zda je v zájmu nezletilého dítěte, aby bylo, nebo nebylo naočkováno,“ popsala Ondřejová s tím, že rodiče se v tomto případě nakonec dohodli.

Soudce od stolu nerozhodne

„Soud nemůže rozhodnout od stolu, aniž by zkoumal každý jednotlivý případ. To například znamená zájem dítěte, jeho zdravotní stav, zájem obou rodičů,“ pokračovala Ondřejová.

Když jeden z rodičů pobývá v zahraničí, rozhoduje, kde nezletilé dítě žije. „Pokud žije v České republice, má tu obvyklý pobyt, bude rozhodovat český soud,“ sdělila advokátka. Během rozhovoru také padla otázka, kdo rozhodne na děti ústavech a dětských domovech. „Zase soud. Je otázka, jestli rodičovskou odpovědnost mají, nebo nemají rodiče,“ doplnila Ondřejová.

Tagy: