Ostrá slovní přestřelka: Kalousek navrhl Stanjurovi sebevraždu, přidala se i Schillerová

Bývalý správce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) se nevybíravě vyjádřil na adresu ministerstva financí. V prohlášení vybídl Zbyňka Stanjuru v nadsázce k rituální vraždě mluvčí nebo sebevraždě. Stálo za tím prohlášení mluvčí resortu Gabriely Krušinové o dani z přidané hodnoty na časopisy a noviny. A zpátky se nedržela ani Stanjurova předchůdkyně Alena Schillerová (ANO).

Na začátku vřavy stálo vyjádření Krušinové pro Hospodářské noviny ke sporné části úsporného balíčku, kdy se časopisy zařadily do 12% a noviny do 21% sazby. „Pokud je titul vydáván nejvýše třikrát týdně, bude zařazen do snížené sazby DPH jako časopis, zatímco pokud je daný produkt vydáván alespoň čtyřikrát týdně, typicky noviny, bude zařazen do základní sazby DPH,“ vysvětlovala.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o kojeneckou vodu je nesmyslný. Zdraží se maximálně o korunu, míní Výborný

Právě ale způsob rozdělení tiskovin do různých sazeb DPH se ale nelíbilo bývalému šéfovi resortu Kalouskovi a úřad podrobil až přepálené kritice. „Je mi líto, ale po tomto vyjádření má ministr financí Zbyněk Stanjura pouze dvě možnosti: 1. Rituálně popravit svou tiskovou mluvčí. 2. Zastřelit se sám. Na možnost č. 3, že jsou jeho voliči úplní idioti, kteří budou toto stanovisko akceptovat, bych se příliš nespoléhal,“ uvedl Kalousek na sociální síti.

Úřad si tyto výroky nenechal líbit a ohradil se. „Odborný aparát ministerstva financí coby orgán státní správy se snaží nalézt co nejlepší technické a legislativní řešení. Jakékoliv osobní útoky na konkrétní vysoce kvalifikované úředníky ministerstva financí považujeme za zcela zbytečné a nemístné,“ dodal redakci CNN Prima NEWS mluvčí resortu Tomáš Weiss. Ministerstvo financí ani ministr sám se podle něj dlouhodobě nevyjadřuje ke „glosám politiků na Twitteru.“

Kalouskův status na sociální síti však ministerstvo okomentovalo. „Celní sazebník závazný pro celou Evropskou unii nerozlišuje mezi časopisem a novinami. Pro účely změn DPH v rámci vládního konsolidačního balíčku proto ministerstvo financí periodika rozliší dle počtu vydání týdně,“ konstatoval resort.

Ani toto vyjádření však nezůstalo bez Kalouskovy odezvy. „Průměrně příčetná instituce“ by se podle něj omluvila. Do výměny názorů se zapojila také exministryně financí Schillerová. Podle ní se resort svým vyjádřením snažil bývalému předsedovi TOP 09 dokázat, že z jeho nabízených možností je správně „možnost č. 2“.

Tagy: