Zlámalová: Středulovy výpočty? Fantasmagorické a manipulativní, jde mu o vlastní reputaci

Výpočty ročních dopadů vládního úsporného balíčku na rodinu z pera odboráře Josefa Středuly jsou úplně fantasmagorické. V pořadu Právě dnes na CNN Prima NEWS to řekla analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová. Reagovala tak na slova předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), že s opatřeními kabinetu Petra Fialy (ODS) průměrná rodina s dítětem přijde o 180 tisíc korun za rok. Středula podle ní vycházel ze „zvláštních“ podkladů a šlo mu hlavně o zlepšení vlastní reputace.

Analytička Zlámalová kritizovala postup, na základě kterého se ČMKOS dostaly k roční částce 180 tisíc korun, o kterou mají české rodiny kvůli vládním opatřením průměrně přijít. „Výpočty jsou úplně fantasmagorické. Každý, kdo se podívá, jak by to dopadlo na jeho rodinu, tak k této částce nemůže v zásadě dojít. Středula pracuje se zvláštními věcmi – k dopadu daňových balíčků dopočítává, o kolik lidé přijdou při tom, že se jim kvůli inflaci nezvýší plat o reálné příjmy,“ vysvětlovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Středula: Vládě dávám dva týdny. Nepřejme si generální stávku po vzoru Francie

Z inflace by však podle ní měly odbory vinit zejména Českou národní banku a jejího guvernéra Aleše Michla. „Nikoliv vládu. Za cenovou stabilitu a to, že tady máme jednu z nejvyšších inflací v celé Evropské unii, musí děkovat ČNB. Pokud bychom počítali jen dopady balíčku a vezmeme si rodinu s průměrným platem, tak je číslo 180 tisíc opravdu úplná fantasmagorie,“ kritizovala.

Společnost by se prý měla podívat také na to, kolik lidí je dosud odborově nějak organizovaných. „Kolik jich pobírá příspěvky z FKSP (Fondu kulturních a sociálních potřeb) a další benefity – je to naprosté minimum. Zařadit si tohle velmi účelově do výpočtu, to mi připadá manipulativní až zvrácené,“ pokračovala Zlámalová.

Výpočty jsou až zvrácené

Ta také uvažovala, u koho si chtěl Středula svými slovy pomoci. Zároveň připomněla, kde se mu nedařilo. „Viděli jsme, jak byl neúspěšný v prezidentské kampani. Viděli jsme, jak neúspěšný je při svolávání různých demonstrací, kdy ho i různé mimoparlamentní spolky předčí v tom, kolik na Václavské náměstí v Praze dostaly lidí proti drahotě,“ připomínala.

Na dotaz, zda se chce Středula zastat rodin nebo být vidět po neúspěšné prezidentské kandidatuře, odpověděla analytička jasně. „B je správně. Myslím, že si za každou cenu potřebuje zvýšit svou reputaci, vliv na společnost. Ale volí skutečně velmi neadekvátní prostředky. Růst daní je velmi nepříjemný, ale rozhodně nedosahuje rozměrů, o nichž mluví Středula,“ uvedla.

Navzdory výstupu odborů si však nemyslí, že vláda od svých plánů a bodů v konsolidačním balíčku ustoupí. „Ve Sněmovně má 108 hlasů a navíc vidí, že zde skutečně není nálada na nějaké odborové stávky. Lidé určitě budou nespokojení s tím, co vláda dělá, ale rozhodně to není na to, aby se šlo do ulic. Na to by situace musela být úplně jiná, a proto si myslím, že Středula promarňuje svůj kapitál. Když budete křičet topím se, a pak znovu, tak už vás nikdo nebude poslouchat,“ dodala Zlámalová.

Odbory chtěly rozpoutat debatu

Za přestřel označuje výpočet odborů i ekonom Pavel Peterka. „Snažily se přijít s příkladem, který vzbudí pozornost směrem k tématu. A možná trochu nešťastně komunikovaly, že dopady balíčku budou opravdu obrovské – což ale z fiskálního hlediska nedává smysl,“ uvedl v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Blíže realitě je podle něj ekonom Lukáš Kovanda, který odhadl roční sumu na 15 tisíc.

ČTĚTE TAKÉ: Škrty v zaměstnaneckých benefitech státní kase nepomůžou. Firmy výhody zruší, varují experti

„Nicméně dopředu říkám, že takový dopad se hrozně těžko počítá. Opatření je 55 a každá rodina je v úplně jiné situaci: má různou výši příjmů, používá různé produkty, má různý počet dětí a pracuje v různých firmách,“ vyjmenoval. „Nicméně 180 tisíc je opravdu přestřel,“ doplnil s domněnkou, že vysoké číslo mělo jen rozvířit debatu. A to se stalo.

Opačného názoru je odborář Roman Ďurčo. „Propočty jsme dělali na určitém typu rodiny. Trochu mě mrzí, že s nimi nepřišli vládní ekonomové. 15 tisíc je opravdu nízká částka. Jenom na benefitech mají zaměstnanci kolem 30 tisíc, což je dvojnásobek toho, co uvádí Kovanda. Myslím, že nikdo nepočítá s vysokou inflací, která na lidi dopadá. Je potřeba to vnímat komplexně,“ zdůraznil.

Tagy: