Psycholog ke kauze znásilnění otčímem: Mysleme na oběť, ne na pachatele

Dětský psycholog Václav Mertin

Měli bychom se na prvním místě zajímat o oběť, až poté je na řadě pachatel, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS dětský psycholog Václav Mertin. Narážel na případ opakovaného znásilňování dívky jejím nevlastním otcem. Fakt, že se pachatel stavěl do role živitele rodiny, jejíž ekonomická situace není dobrá, by podle něj rozhodování soudu nemělo nijak ovlivnit.

„Zaráží mě, že v tomto případu myslíme na pachatele, který dívku prokazatelně opakovaně znásilňoval, a příliš si nevšímáme oběti a ostatních členů rodiny,“ uvedl dětský psycholog ve vysílání CNN Prima NEWS. Okolnosti případu se mu jeví tak, jako by společnost na dospívající dívku tolik nemyslela.

ČTĚTE TAKÉ: Kolem případu znásilnění nevlastní dcery vládne hysterie, míní člen advokátní komory Sokol

„Na prvním místě se musíme zajímat o oběť, až potom je na řadě pachatel,“ apeloval Mertin. Muž se totiž během soudního líčení stavěl do role živitele rodiny. Ekonomické hledisko by ale podle psychologa při rozhodování justice nemělo hrát roli.

„To jsou takové řeči toho pána, které vypadají na první pohled velmi věrohodně, ale já bych jim zcela nevěřil,“ uvedl dětský psycholog ve vysílání CNN Prima NEWS. Rodině oběti by podle Mertina měl s financemi pomoct stát.

Expert upozornil na to, že v případě znásilnění dětí jsou nejčastějšími pachateli blízcí oběti. „Obvykle to jsou blízcí anebo i nepatrně vzdálení příbuzní. Těch je většina,“ řekl Mertin. Důsledky zneužívání se podle něj mohou projevit i v dívčině budoucím partnerském životě. V tomto ohledu mohou být důsledky i celoživotní, dodal psycholog.

Rozhodnutí Městského soudu v Brně v případě opakovaného znásilnění tehdy nezletilé dívky jejím nevlastním otcem pobouřilo veřejnost. Muži totiž zmírnil původní tříletý trest odnětí svobody na stejně dlouhou podmínku a peněžitý trest.

Pro znásilňovanou dívku vznikla sbírka iniciativy Pod svícnem. Finanční prostředky mají putovat na její terapeutickou pomoc, nezbytné životní výdaje, ale i start do nové životní etapy. Uveřejnění případu v médiích vedlo v české společnosti k vlně pobouření. Před ministerstvem spravedlnosti se v úterý 23. ledna chystá demonstrace pořádaná organizacemi Konsent a Amnesty International.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za znásilňování nevlastní dcery dostal muž podmínku

Tagy: