Kolem případu znásilnění nevlastní dcery vládne hysterie, míní člen advokátní komory Sokol

advokát Tomáš Sokol

Podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Kolem případu opakovaného znásilnění dívky nevlastním otcem se rozvinula hysterie, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS člen představenstva České advokátní komory Tomáš Sokol. Podle něj je potřeba počkat až soud sdělí důvody, proč udělil tříletou podmínku. Případem se už začalo zabývat ministerstvo spravedlnosti. Podle Sokola má ale jen malé možnosti, což je dobře, protože jde o politický orgán, který by do justice měl zasahovat minimálně.

Médii hýbe případ dívky, kterou dva roky opakovaně znásilňoval její nevlastní otec. Okresní soud muže nejdříve poslal na tři roky do vězení, ten krajský v Brně ale minulý čtvrtek trest zmírnil na tříletou podmínku s pětiletým odkladem. „Je nesporné, že znásilnění je jeden z nejzávažnějších trestných činů a že trest, který byl uložen, není obvyklý. Domnívám se ale, že to, co se kolem toho děje, je tak trochu hysterie, než zjistíme, jaké měl soud důvody k uložení takového trestu,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS člen představenstva České advokátní komory Tomáš Sokol.

K TÉMATU: Systém znásilněné dívce flusl do obličeje, říká expertka. Popsala, s čím se oběti potýkají

Obvyklý trest v případech zneužívání nebo sexuálního násilí na dětech či mladistvých je podle něj nepodmíněné odnětí svobody. „Nemusí to tak být zákonitě zcela vždycky, ale většinově určitě,“ řekl Sokol.

Roli mohou hrát i polehčující okolnosti. Sokol zdůraznil, že jde o vysoce individuální záležitost. „Bylo by účelnější zjistit, jaké důvody k tomu vedly v tomto případě. Může to být například větší časový odstup mezi spácháním trestného činu a dnem vyhlášení rozsudku, kdy už se dá předpokládat, že člověk už prožil další etapu života, kdy se choval slušně a není potřeba na něj působit takovým trestem,“ sdělil Sokol. Podotkl ale, že o těchto věcech se těžko spekuluje.

Případ nyní prověřuje ministerstvo spravedlnosti. Podle Sokola má ale jen malé možnosti. „Obecně bych si nepřál, aby byly větší. Ministerstvo je totiž do určité míry politický orgán veřejné správy a do justice by mělo zasahovat minimálně. V tomto případě by navíc mělo platit to, že dokud rozsudek nebude v písemné podobě, tak ani ministerstvo nemůže zjistit, jaké důvody soud vedly k rozsudku, který v této věci vyhlásil,“ zdůraznil Sokol. Dodal, že ministerstvo může v tuhle chvíli jen čekat a vyžádat si písemné vyhotovení rozsudku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve čtvrtek uvedl, že po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu.

Případ pobouřil politiky

Verdikt krajského soudu vyvolal ohlasy i v Poslanecké sněmovně. „Sledujeme, že znásilnění nejsou pro české soudy dostatečně závažná věc,“ uvedla členka podvýboru problematiky domácího a sexuálního násilí Barbora Urbanová (STAN). Podotkla, že v tomto případě vidíme řadu přitěžujících okolností. „Znásilnění bylo opakované, bylo tam vydírání, což je další trestný čin, a také natáčení materiálu sexuální povahy s nezletilou,“ řekla Urbanová.

„Pokud by to bylo tak, jak píší média, tak je to obrovský problém. Jsem ráda, že se nám podařilo dovést vládu k tomu, aby tu byla nová definice znásilnění. Věřím, že poslanci tisk zařadí co nejdříve, aby nedocházelo k takovým problémům,“ uvedla poslankyně Taťána Malá (ANO). „Znásilnění spácháno bylo, znalec to nemůže popřít. I přesto soud vynese pouze podmínečný rozsudek? Vždyť to je špatně. Ta dívka si evidentně hodně dlouho ponese následky,“ popsala členka sněmovního výboru pro sociální politiku Veronika Lesenská (SPD).

Tagy:
Brno znásilnění Česká advokátní komora veřejná správa Tomáš Sokol Taťána Malá Vladimíra Lesenská Barbora Urbanová hysterie Ministerstvo spravedlnosti České republiky advokátní komora Médie