Obrovský úspěch Ukrajinců? Poškození lodě Admiral Makarov je jako dobýt Cherson, říká expert

Ruská fregata Admiral Makarov

Expert Vojáček o útoku Ukrajinců

Pokud se potvrdí poškození nebo dokonce potopení fregaty Admiral Makarov po útoku ukrajinských dronů v Sevastopolu, tak by se jednalo o úspěch srovnatelný s dobytím města Cherson. Myslí si to bezpečnostní expert Jiří Vojáček, který připomněl, že Admiral Makarov je vlajkovou lodí Černomořské flotily po potopení křižníku Moskva. Zatím lze předpokládat, že bylo zasaženo hned několik lodí. Rusko nicméně oficiálně uvádí, že útok kompletně odrazilo.

Podle Vojáčka lze předpokládat, že bylo zasaženo několik lodí, protože se jednalo o masivní útok většího počtu dronů. „Zasažena byla zejména nejdůležitější loď současné Černomořské flotily. Tedy fregata třídy Admirál Grigorovič, která nese název Admiral Makarov. Po potopení křižníku Moskva se jedná o vlajkovou loď flotily. Pokud by se podařilo Ukrajincům tuto loď poškodit případně potopit, tak by to byl obrovský úspěch srovnatelný s dobytím Chersonu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Vojáček.

Ruská Černomořská flotila v Sevastopolu na Krymu se ocitla v sobotu pod masivním útokem. Ruskem dosazený gubernátor Michail Razvozžajeev dokonce uvedl, že se jednalo o největší útok od začátku války na Ukrajině.

Bezpečnostní expert také připomněl, že podle Ruska byl útok dronů kompletně odražen. „Na druhou stranu byly po útoku zveřejněny od turistů na pobřeží Černého moře fotky a videa z kotviště Černomořské flotily. Obsahovaly jak výbuchy, tak i stoupající černý dým,“ poukázal na rozporuplné informace Vojáček.

Ten okomentoval i v týdnu ohlášené sankce Švýcarska vůči Ukrajině. Alpská země se totiž snaží udržet si svou neutralitu. „Jde zejména o protiletadlovou munici ráže 25, 30 a 35 milimetrů, která se ve švýcarské firmě vyrábí již 100 let. Munice je důležitá zejména pro německé protiletadlové systémy Gepard, které jsou dodávané na Ukrajinu. Ukrajina si bude muset munici sehnat jinde,“ řekl Vojáček.

Tagy: